Gå till sidans huvudinnehåll
Kontakt
Lyssna

Berättelser från en svunnen tid skapar nya möjligheter

På Nordanå i Skellefteå finns en samlad skatt för lokal och regional historia i Västerbotten. Forskarrum Nordanå är en mötesplats för dåtid, nutid och framtid.

På Nordanå i Skellefteå finns en samlad skatt för lokal och regional historia i Västerbotten. Forskarrum Nordanå är en mötesplats för dåtid, nutid och framtid.

Forskarrum Nordanå ger inte bara möjlighet för besökare att släktforska utan även tillgång till företagshistoria, västerbottnisk byggnadsvård och folkrörelsearkiv.

Målet med verksamheten är att den ska vara i ständig förändring och utvecklas efter besökarnas behov. Bland de involverade i uppbyggandet av arkiven finns bl.a. tidningen Norran som skänkt sina tidningsarkiv i syfte att ge besökare en tillbakablick i Skellefteås lokalutveckling.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAIntresset för lokalhistoria är stort i Västerbotten och Forskarrum Nordanå kommer göra särskilda satsningar mot barn och unga för att redan i ett tidigt skede av livet väcka intresset för hur dåtid kan påverka framtid. Ett lokalhistoriskt ungdomsstipendium ska uppmuntra ungdomar att genom t.ex. uppsatsskrivning, dans eller teater lämna avtryck för framtiden. Prissumman på 5000 kronor kommer att delas ut i samband med skolornas sommaravslutningar i Skellefteå.

– Detta är ett pedagogiskt sätt att skapa ett intresse hos unga för vår historia, säger Gun- Britt Holmlund, VD på Skellefteå Museum. Att unga människor ges chansen att bekanta sig med vår lokalhistoria ger inte bara ett mervärde för individen utan för hela samhället.

–  Genom Forskarrum Nordanå, med sina fyra samarbetspartners, finns nu en bra och tillgänglig möjlighet att både kunna ta del av sin historia och bygga ny historia. Det behövs av en mängd anledningar; för att förstå sin samtid, det som händer runt omkring oss idag och nu är ju framtidens historia och satsningen kommer säkerligen skapa ökad lust, nyfikenhet och kunskap. Jag är därför både stolt och glad över att Forskarrum Nordanå nu är invigt. Extra glad blir jag över det ungdomsstipendium som kommer att delas ut för att öka intresset hos unga människor, menar Nina Björby, ordförande för Region Västerbottens kulturberedning.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

En del av Forskarrum Nordanå är i samarbete med Hålla Hus hängivet till den regionala byggnadsvården. Besökare kan hitta sina hem i arkiven och även lära sig mer om hur renovering av gamla västerbottensgårdar kan ske i harmoni med bevarande av gammal byggkonst. Litteraturen kring renovering av gamla hus domineras generellt av byggteknik från södra Sverige. För första gången finns nu en samling av information anpassad för byggnader och bygghistoria från regionen.

Texter, bilder, film, musik och modern teknik låter besökare på egen hand eller med hjälp av personal ta del av ett västerbottniskt arv.

– Folkbildning och lokalhistoria har länge varit viktiga profilområden för Skellefteå museum. Genom det är samarbetet med de regionala arkiven, som vi från Region Västerbottens håll verkligen vill uppmuntra, läggs ytterligare en viktig pusselbit i arbetet för ökad tillgänglighet, inte minst för yngre generationer, säger Ola Kellgren, regionkulturchef.

Skriv ut

15 mars, 2014 |
Micaela Löwenhöök
Micaela Löwenhöök
  • Forskarrum Nordanå invigs den 15 mars 2014.

    Forskarrum Nordanå är ett samarbete mellan Folkrörelsearkiv i Västerbotten, Företagsaktivitet i Westerbotten, Hålla Hus och Skellefteå museum.

    Båda arkiven har lokaler i Skellefteå och Umeå.

Kommentarer