Gå till sidans huvudinnehåll
Kontakt
Lyssna

Bild som förenar konsten med det vardagliga livet

Utställningen ”Follow the dot” anspelar på leken och låter betraktaren följa prickar för att i slutänden eventuellt hitta en bild.

Utställningen ”Follow the dot” anspelar på leken och låter betraktaren följa prickar för att i slutänden eventuellt hitta en bild.

Konstnären Christina Västerbo beskriver att hon utgått från spelet Memory, men där löst hängande trådar illustrerar hur minnet kan bli tydligt eller otydligt.
– Jag vill att det ska finnas en lekfullhet som också blandas med allvar, säger Christina Västerbo, konstnär och aktuell med utställning vid Galleri Alva.

Vernissage för ”Follow the dot” är fredag den 8 november klockan 12.00 i Galleri Alva vid Norrlands universitetssjukhus, Umeå.
Pressbild: http://regionvasterbotten.se/wp-content/uploads/2013/10/Pressbild-Memory-ftalogrön.jpg

Christina Västerbo beskriver att hon främst arbetar med måleri, ett måleri där färg, trådar, textilier och andra material möts och tar plats. I många av bilderna, både på duk och på papper, har hon kombinerat färg med maskinsydda sömmar, där både den målade färgen och sömmarna får en framträdande roll och där de ibland kan överlappa varandra, när det gäller utseende och känsla. På det sättet kan målningarna ibland få en textil karaktär och trådar, garn och tyg kan samverka med färgen, för att skapa en målerisk helhet.

Christina Västerbo är intresserad av vad som händer om hon plockar in former från olika bildvärldar, former från både konstvärlden och vardagen.
– När jag blandar olika former och material, söker jag ge en bild som förenar konsten med det vardagliga livet. Jag vill att det skall uppstå möten och bli en kommunikation inom och mellan bilderna. När jag syr i duken, papperet kommer jag närmare bilden som ett objekt, där tråden går in genom duken, papperet och sedan tillbaka igen, berättar Christina Västerbo.

Att sy i duken eller papperet blir också ett sätt att förstärka den textila karaktären. I det sammanhanget har det känts viktigt att inkludera en typiskt kvinnlig tradition. En tradition som många gånger kan associeras till låg betalning, en verksamhet där lönen sällan korresponderar med det arbete som läggs ned såväl inom hantverk som inom industri.
– I min utställning på galleri Alva har jag intresserat mig för att söka efter mönster och strukturer, men också att bjuda in betraktaren att delta i detta sökande. I några av verken har jag utgått från lekar och spel, säger Christina Västerbo.

Christina Västerbo är verksam som konstnär i Umeå. Född i Härnösand, uppvuxen i Lycksele. Utbildad vid Gerlesborgsskolan i Stockholm 1993-1995 och Konsthögskolan i Stockholm och Umeå 1995-2001. MFA i Umeå 2001. Haft ett flertal separatutställningar på gallerier och konsthallar i Sverige, bland annat på galleri Andersson Sandström i Umeå, Schaper Sundberg galleri i Stockholm, Galerie Leger i Malmö och senast på Härnösands Konsthall nov 2012-jan 2013. Hon har också deltagit i flera samlingsutställningar och utfört flera konstnärliga utsmyckningsarbeten. Senast ett mosaikarbete på Norrhammarskolan i Skellefteå 2012.

För mer information:
Landstingets konstansvariga Camilla Caster, telefon: 090 785 85 50, 070 256 88 25
Region Västerbottens konstkonsulent, Marielle Nylander, 090 16 57 96, 070-307 72 75

Presskontakt:
Mariann Holmberg, kommunikatör, Region Västerbotten, mariann.holmberg@regionvasterbotten.se, 072 222 73 43

Skriv ut

4 november, 2013 |
Jörgen Boström
Jörgen Boström

Kommentarer