Gå till sidans huvudinnehåll
Kontakt
Lyssna

Björby ny ordförande för Regional Musik i Sverige

Ett enhälligt årsmöte valde Nina Björby till ordförande för Regional Musik i Sverige, ett samverkansorgan med ändamål att tillvarata länsmusikens gemensamma intressen.

Ett enhälligt årsmöte valde Nina Björby till ordförande för Regional Musik i Sverige, ett samverkansorgan med ändamål att tillvarata länsmusikens gemensamma intressen.

Regional Musik i Sverige (RMS) är ett samverkansorgan som arbetar för de svenska regionala musikinstitutionernas intressen och främjar samarbeten dem emellan. RMS har för närvarande 22 medlemsorganisationer, därbNorrlandsoperan i Västerbotten är en.

Den rikstäckande organisationens nya ordförande Nina Björby (S), även ordförande för Region Västerbottens kulturberedning, vill utveckla den regionala musikrörelsen:

-Det är en stor ära att få företräda den här organisationen. Allt sedan förra regeringen lade ner Rikskonserter och sjösatte Kultursamverkansmodellen, har den regionala nivån blivit allt viktigare. Sakta men säkert utvecklar vi därför Regional Musik i Sverige att fylla detta uppdrag, enskilt och tillsammans med våra systerorganisationer hos länsmuseerna och länsteatrarna.

RMS omfattar all slags musik och olika samarbeten inom scenkonstområdet, arbetet med barn och ungdomar är dock prioriterat. RMS är Sveriges största arbetsgivare avseende frilansmusiker och står för musikalisk grundkompetens i det svenska samhället.

– Liksom för kulturområdet i stort brottas musikinstitutionerna med att ekonomin genom åren urholkats, säger Nina Björby. Även om varje regional institution har sin egen särprägel så finns det gemensamma frågor som vi behöver lyfta nationellt som, förutom ekonomin, handlar om turnéförutsättningar, tillgänglighet och återväxt.

För mer information:

Nina Björby

070-626 49 96, nina.bjorby@regionvasterbotten.se

Pressinformation:

Micaela Löwenhöök

Kommunikatör Region Västerbotten

070-316 37 01, micaela.lowenhook@regionvasterbotten.se

Skriv ut

11 april, 2016 |
Micaela Löwenhöök
Micaela Löwenhöök

Kommentarer