Gå till sidans huvudinnehåll
Kontakt
Lyssna

Cirkus – en väg in i samhället för nyanlända

Finlandsinstitutet arrangerar tillsammans med Region Västerbotten, Umeå teaterförening och Studieförbundet Bilda ett inspirationsseminarium där vi lyfter fram cirkusen som ett verktyg för att minska de sociala klyftorna, motverka segregationen och underlätta integrationen av nyanlända.

Eftermiddagen bjuder på inspiration, interaktion och aha-upplevelser. Vi ger konkreta exempel på integrationsprojekt som visar på hur kulturen och cirkusen kan vara en väg in i samhället för nyanlända och minska utanförskap.

Seminariet kombineras med en workshop där man får prova på enkla cirkuskonster. Den ger exempel på kreativa och praktiska metoder som man jobbar med inom social cirkus. Inga förkunskaper inom cirkus eller speciella fysiska förutsättningar krävs för att delta i seminariet. Workshopen leds av den Helsingforsbaserade cirkusen Sirkus Magenta som är specialiserad på social cirkus och har lång erfarenhet av att arbeta med nyanlända barn och vuxna samt personer som riskerar socialt utanförskap. Seminariet riktar sig till dig som arbetar med integrationsfrågor och/eller kulturfrågor. Observera att seminariespråket är engelska och att antalet platser är begränsat. Se detaljerat program nedan.

Seminariet arrangeras i anslutning till turnén av nycirkusföreställningen Kinema som är en del av Finlandsinstitutets program för att fira Finland 100 år. Läs mer om föreställningarna i Umeå här.

I den sociala cirkusen används cirkuskonsten för att främja delaktighet, gemenskap och vardagliga funktioner. Det handlar om att skapa tillsammans, så varken gemensamt språk eller kultur behövs. Syftet är att öka delaktigheten, våga prova på nya saker, få en känsla av att lyckas och inte minst att ha roligt.
Tid: Måndag 9 oktober, 2017, kl. 14.00-17.00
Plats: Umeå Folkets hus, Studion, Skolgatan 59, Umeå
Anmälan: Seminariet är kostnadsfritt men kräver förhandsanmälan. Antalet platser är begränsat.Anmäl dig här 
Arrangörer: Finlandsinstitutet, Region Västerbotten, Umeå teaterförening och Bilda i samarbete med Sirkus Magenta
Information: Jaana Vikman, seminarieansvarig, Finlandsinstitutet, jaana.vikman@finlandsinstitutet.se072-180 30 63

Program 9 oktober

14.00 Välkommen

14.05 Workshop med cirkusövningar 
Tema mångfald, verbal och icke-verbal interaktion

15.05 Diskussion
Intryck av workshoppen

15.35 Kaffe

15.55 I ord, bild och volter- Sirkus Magentas verksamhet
Exempel på integrationsprojekt, arbete med asylsökande i olika åldrar, skolprojekt, cirkusskola vid flyktingläger

16.20 Diskussion: Hur arbetar vi med integration av nyanlända i Västerbotten?

17.00 Avslutning

Skriv ut
7 september, 2017 |
Bella Lawson
Bella Lawson

Bilagor

Kommentarer