Gå till sidans huvudinnehåll
Kontakt
Lyssna

Dags igen för skolbiofestivalen Tjugo5!

På måndag 15/10 kör Tjugo5 i Umeå igång för femte året i rad. Film under fem dagar för elever och lärare i Umeå kommun, från förskolan upp till gymnasiet.

På måndag 15/10 kör Tjugo5 i Umeå igång för femte året i rad.
– Förra året slog vi rekord, med 7400 besök och bokningarna i år ligger på samma nivå, berättar Jenny Engström från MediaCenter, Region Västerbotten, som är producent för festivalen.

Under dagarna fem kommer det att visas film för elever och lärare i Umeå kommun, från förskolan upp till gymnasiet. Det erbjuds även föreläsningar, regissörsbesök och workshops. 46 filmer och sammanlagt 75 programpunkter står på programmet i år och intresset bland Umeås skolor har varit stort.

Spännande gäster
Bland gästerna märks bland annat regissören Knutte Wester som på torsdag möter publiken efter visningen av hans Gzim Rewind samt filmpedagogen Mikael Kowalski som på tisdag samtalar med publiken efter visningen av Hungerspelen.

Filmtävling Bäst i Norrland
Ett uppskattat inslag som återkommer är filmtävlingen Bäst i Norrland, där elever från medieprogram i Norrland skapar film utifrån ett givet tema på mycket begränsad tid.
Dag 1, onsdag 17/10, får de temat och sätter igång att på egen hand skapa manus, spela in mm och under torsdagen sker klippning av materialet på tid, helt publikt i foajén på Umeå Folkets Hus. Visning av filmerna och korande av segrarna, vilka som är Bäst i Norrland, sker på fredag 10.00

Visas även i Lycksele och Skellefteå
– En nyhet för i år är dessutom att vi kommer att ta ut Tjugo5 på turné i länet, berättar Jenny Engström.
Under november och december kommer vi att besöka Lycksele samt Skellefteå med utvalda filmer, föreläsningar och workshops.

För mer information:

Jenny Engström, festivalproducent: 070-322 86 77, jenny.engstrom@regionvasterbotten.se
Tomas Svedgård, projektledare: 070-626 37 25, tomas.svedgard@regionvasterbotten.se

Skriv ut

15 oktober, 2012 |
Jörgen Boström
Jörgen Boström
  • Programmet hittas på: www.tjugo5.se

    Tjugo5 arrangeras av MediaCenter, Region Västerbotten, på uppdrag av Umeå kommun.

     

Kommentarer