Gå till sidans huvudinnehåll
Kontakt
Lyssna

Det bästa som hänt oss- Skellefteå lasarett får egen bok

I samband med Skellefteå lasaretts 100-årsjubileum släpps en bok i lasarettets moderna historia, "Det bästa som hänt oss".

I samband med 100-årsjubileumet av Skellefteå lasarett släpps en bok om lasarettets historia från 1990 och framåt. Boken är resultatet av en grupp eldsjälars arbete, alla med olika anknytningar till lasarettet.

Bokens titel- det bästa som har hänt oss- bygger på den roll som Skellefteå lasarett spelat i personalens, men även Skellefteås, tillvaro.

– Ett lasarett skapar stor trygghet för ett samhälle, men blir också en stor arbetsplats. Det påverkar onekligen samhällsutvecklingen, säger Carin Nilsson.

Bokens syfte är att förmedla ny och gammal information om sjukvården i Skellefteå samt att uppmuntra till egen upptäcktsfärd i lasarettets historia och därmed värna om bygdens identitet. I boken är verksamhetschefer och medarbetare som varit med och format lasarettets verksamhet de senaste decennierna intervjuade. I boken finns även intervjuer med politiker och föreningar knutna till lasarettet samt inslag om sjukhusets roll i samhällsrelaterade händelser som cryptosporidiesmittan i Skellefteå 2011 och strejker.

Som finansiärer till boken står Västerbottens läns landsting, Region Västerbotten, Skellefteå museum, Norran, Skebo och Västerbottens norra fornminnesförening.

Flera överraskningar för bokens eldsjälar
Initiativtagare till boken är Tage Ljungholm, sjukvårdsdirektör mellan 1974-1994,

Carin Nilsson, sjukvårdsdirektör mellan 2001-2003, Ulla Normark, före detta utvecklingschef vid Skellefteå lasarett, Ingmar Lafvas, läkare på medicin och Rolf Burman, läkare på medicin.

– Vi beskriver hur verksamheten tidigare bedrivits och idag bedrivs, säger Carin Nilsson. Det är verkligen en fantastisk skildring av en vardag som betytt så mycket för så många. Sen ryms det ju även en och en annan anekdot om det som försiggår bakom kulisserna.

Flera av medlemmarna erkänner, trots att alla varit djupt involverade i lasarettets verksamhet under flera år, att man slogs av flera ”aha-upplevelser” under tiden boken producerades. Bland exemplen finns bredden av den höga nivån av medicinsk forskning som bedrivs vid lasarettet, den unika och kostnadseffektiva KTC-verksamheten (kliniskt träningscentrum) och ett triagesystem som gått i bräschen för dagens moderna modeller runt om i Sverige.
Boken kommer finnas att köpa på Akademibokhandeln i Skellefteå, Skellefteå museum och lasarettsbiblioteket vid Skellefteå lasarett.

Boken ”släpps” den 15 september kl 14.00 i samband med en ceremoni i Skellefteå lasaretts huvudentré där de som intervjuats i produktionen tilldelas ett eget exemplar av boken.

För mer information:

Carin Nilsson, Historiegruppen, 070-5809167

Presskontakt

Micaela Löwenhöök

Komunikatör

070-316 37 01

Skriv ut
15 september, 2015 |
Micaela Löwenhöök
Micaela Löwenhöök

Kommentarer