Gå till sidans huvudinnehåll
Kontakt

Elisabeth Rynell, författare och aktuell med essäsamlingen Skrivandets sinne. Copyright/fotograf: Elias Österberg

Lyssna

Författarturné med Elisabeth Rynell

Elisabeth Rynell åker nu på författarturné i sitt älskade Västerbotten. Hon är aktuell med sin nyutgivna essäsamling ”Skrivandets sinne”. Bland tidigare verk kan nämnas ”Hohaj” och ”Till Mervas”.

Elisabeth Rynell åker nu på författarturné i sitt älskade Västerbotten. Hon är aktuell med sin nyutgivna essäsamling ”Skrivandets sinne”. Bland tidigare verk kan nämnas ”Hohaj” och ”Till Mervas”.

Elisabeth Rynell deltar i upptaktsträffarna för projektet ”Det litterära Västerbotten”, som drivs av Länsbiblioteket, Region Västerbotten.

På fyra dagar, 14/10 – 17/10, besöker hon fyra bibliotek där sex bibliotek är deltagande. Biblioteken är i tur ordning Lycksele, Umeå, Skellefteå och Åsele, Dorotea, Vilhelmina. De tre sistnämnda biblioteken samarbetar dock om en gemensam upptaktsträff i Åsele.

Varför har du tackat ja till uppdraget? 
– Å, det är alltid en särskild glädje att få komma till Västerbotten, säger Elisabeth Rynell.

Projektet Det litterära Västerbotten har som mål att utveckla Västerbottens litterära infrastruktur så att det blir lättare att bli och vara författare i Västerbotten. Projektet vill stärka litteraturen som konstform, är treårigt och inleddes den 1 maj i år och finansieras av Kulturrådet och Region Västerbotten.

Inför upptaktsträffarna har de aktuella kommunbiblioteken arbetat intensivt med att nå projektets målgrupp och därigenom upptäckt fler författare och skrivare i den egna kommunen. Intresset för träffarna är påtagligt stort.

Vad vill du förmedla till publiken, som till stor del kommer att bestå av författare och skrivare?
– Kanske omsorgen om varje ord och bokstav i skrivarbetet, svarar Elisabeth Rynell.

Du skriver i din bok Skrivandets sinne ”Samtidigt förstår jag mer och mer hur jag behöver också detta skrivandets sinne för att överleva…” Och utifrån de samtal du förde med Sara Lidman skriver du ”En romanfigur som inte kan väcka författarens kärlek blir inte tydlig”. Hur menar du?
För mig har skrivandet alltmer blivit ett sätt att se, att urskilja. Och jag tror att kärleken är central i all konstutövning. Som i livet. Mer central än vi tror, förklarar Elisabeth Rynell.

Upptaktsträffarna är öppna för alla intresserade och inleds med information om projektet Det litterära Västerbotten, följt av Elisabeths framträdande. Därefter följer en väl tilltilltagen frågestund, där Elisabeth Rynell svarar på frågor från publiken om sitt författarskap och skrivande och projektledare Carl Axel Gyllenram svarar på frågor om projektet.

– En avsikt med författarträffar är att fånga önskemål som finns på projektet och att skapa litterära nätverk i varje kommun, säger Carl Axel Gyllenram.
Han ser kommunbiblioteket som en central mötesplats för skrivandet som ofta är lite av en enslig sysselsättning
– Det kan vara skönt och befriande att möta likasinnade och tillsammans finna sätt att utvecklas i sitt skrivande. Elisabeth Rynell kommer att tillför mycket inspiration, säger Carl Axel Gyllenram.

Den 18 – 21 november är det dags för poeten Pär Hansson, som nyligen mottog Norrlands litteraturpris för sin diktsamling ”Vi plockar bär i civilisationen” att besöka biblioteken Vännäsby (i samarbete med Bjurholm, Nordmaling, Robertsfors och Vindeln), Norsjö (i samarbete med Malå), Storuman och Sorsele för ytterligare upptaktsträffar. Alla kommunbibliotek i länet är således med på dessa upptakter!

Mer information om projektet finns dels på Länsbiblioteket i Västerbottens hemsida, regionvasterbotten.se/kultur/lansbiblioteket-vasterbotten – dels på projektbloggen www.litteraravasterbotten.se

För mer information:
Carl Axel Gyllenram, projektledare, Länsbiblioteket Region Västerbotten, 070-259 55 89, carl-axel.gyllenram@vindeln.se

Presskontakt:
Mariann Holmberg, kommunikatör, Region Västerbotten, mariann.holmberg@regionvasterbotten.se

Skriv ut

9 oktober, 2013 |
Jörgen Boström
Jörgen Boström

Kommentarer