Gå till sidans huvudinnehåll
Kontakt

Fotoutställningen Clear Blue. Fotograf Elin Berge.

Lyssna

Fotografen Elin Berge vänder kameran inåt i ny bildserie

Fotoutställningen Clear Blue, av fotograf Elin Berge har vernissage den 7 mars klockan 12.00.
Galleri Alva, Norrlands universitetssjukhus, Umeå.
– Jag har tagit porträtt av gravida vänner och kombinerat dessa med fotografier av vattenytor, tagna samtidigt som mitt andra barn började växa i magen, berättar Elin Berge, fotograf.

Fotoutställningen Clear Blue, av fotograf Elin Berge har vernissage den 7 mars klockan 12.00.
Galleri Alva, Norrlands universitetssjukhus, Umeå.

Utställningen avslutar den 1 april.

Läs Elin Berges egen beskrivning av arbetet med Clear Blue:
http://regionvasterbotten.se/wp-content/uploads/2014/03/Clear-blue-statement.pdf

Pressbild: http://regionvasterbotten.se/wp-content/uploads/2014/03/pressbild_clear_blue-1.jpg
Elin Berges CV: http://regionvasterbotten.se/wp-content/uploads/2014/03/cv-2014-Elin-Berge.pdf

Galleri Alva premiärvisar Elin Berges nya utställning Clear Blue. En suggestiv och personlig bildserie som gestaltar den existentiellt omvälvande tiden som inleds i och med vetskapen om en graviditet.
– Jag har tagit porträtt av gravida vänner och kombinerat dessa med fotografier av vattenytor, tagna samtidigt som mitt andra barn började växa i magen, berättar Elin Berge, fotograf.

Avstamp i modersrollen
Med Clear Blue tar Elin Berge en friare riktning i sitt dokumentärfotografi, vilken utvecklades under arbetet med boken 3×3 Nora, Hjo, Eksjö (2013) då hon ombads dokumentera staden Nora på sitt eget personliga sätt. Dessa fotografier handlar om livet i småstaden Nora, men hennes blick var starkt påverkad av Henrik Ibsens pjäs ”Ett dockhem”, där huvudpersonen heter just Nora – och av de egna dubbla känslorna inför en ny fas i livet: inträdet i en egen kärnfamilj.  Även Clear Blue tar avstamp i modersrollen, men här i ett tidigare skede.

Kärleksrelationer med svenska män
Elin Berges
 genombrott kom med bildserien Drottninglandet (om thailändska kvinnor som migrerat till Västerbotten på grund av kärleksrelationer med svenska män, 2009), som först visades på ansedda Hasselblad Center i Göteborg. Tillsammans med artisten Frida Hyvönen, som komponerade musik till fotografierna, skapade hon en subjektiv berättelse som rymde både skönhet och svärta. Fotografierna ägde en slags dubbelhet i sitt budskap. Där fanns öppenhet för tolkning, men ändå ett fokus på de maktstrukturer inom vilka kvinnorna och männen existerar.

Letar efter det allmänmänskliga
Elin Berge
 arbetar enligt en dokumentär metod, men hon producerar inga sanningar. Önskan att försöka vända betraktarens blick bort från fotografierna och tillbaka mot sig själv är något som löper som en röd tråd genom hennes konstnärskap.
– Jag vill inte använda kameran för att vare sig objektivt beskriva något eller för att återskapa stereotyper, utan strävar hela tiden efter att leta det allmänmänskliga och att ställa frågor för att uppmuntra betraktarna att möta sig själva i fotografier av andra, uttrycker Elin Berge.

Övriga dokumentära serier baserade på liknande metoder är Slöjor (om svenska muslimska kvinnors relation till sina hijab, 2006), Bara Bröst (om bröstaktivister i nätverket Bara Bröst, 2009), Blonde (om blondiner i Skandinavien, 2012) och Kungariket (pågående uppföljare till Drottninglandet).

Elin Berge (f. 1978 i Stockholm) är prisbelönt dokumentärfotograf bosatt i Umeå. Hon är utbildad vid Nordens fotoskola, Biskops-Arnö (2001-2003) och har efter några år som fotograf på Västerbottens Folkblad (1998-2000) och Dagens Nyheter (2004-2005) varit verksam som frilansfotograf. Vid sidan av redaktionella uppdrag, arbetar hon med egna projekt inom dokumentär fotografi och film.  Hon har haft flertalet separata utställningar både i Sverige och utomlands. Elin Berge är representerad av den skandinaviska agenturen för bildjournalistik, Moment Agency.

För mer information:
Elin Berge, fotograf, 070 538 91 98, elin@momentagency.com
Camilla Caster, konstansvarig vid Västerbottens Läns Landsting, 090 785 85 50, 070 256 88 25

Presskontakt:
Mariann Holmberg, kommunikatör, Region Västerbotten, 072 222 73 43, mariann.holmberg@regionvasterbotten.se

Skriv ut

4 mars, 2014 |
Jörgen Boström
Jörgen Boström

Kommentarer