Gå till sidans huvudinnehåll
Kontakt
Lyssna

Fotografiskt berättande ur vardag och resor i Västerbotten och Europa

Vernissage på Galleri Alva, Norrlands universitetssjukhus fredagen den 8 februari klockan 12.00. Utställningen pågår till och med den 5 mars.
Med fotoutställningen ”Recompositions” återger Fanny Carinasdotters sin egen vardag och resor med sin kamera.

Vernissage på Galleri Alva, Norrlands universitetssjukhus fredagen den 8 februari klockan 12.00

Utställningen pågår till och med den 5 mars.

Hämta pressbild: http://regionvasterbotten.se/wp-content/uploads/2013/02/01_FC_recopositions.jpg

Med fotoutställningen ”Recompositions” återger Fanny Carinasdotters sin egen vardag och resor med sin kamera.

Hon har hittat olika återkommande teman och intressen i materialet. Bilderna som visas i utställningen är tagna framförallt i Umeå men några är från Sofia i Bulgarien, Riga, Sigulda i Lettland samt Berlin i Tyskland.
– Platserna är på olika sätt i förändring eller på något vis bryter-/stör den tänkta ordningen. Något är glömt, gömt, placerat eller borttaget, säger Fanny Carinasdotter.

Fanny Carinasdotter om sitt eget skapande
Mitt konstnärliga arbeta hanterar ofta ett då och ett nu. Något har hänt, jag kommer efter och samlar ”bevisen”. Tid bildar lager av spår vilka är fragment av berättelser. Berättelserna är delar av någonting större. Då säger någonting om nu och Nu pekar mot framtiden. Platser har, precis som människor, olika identiteter. Denna identitet förändras kontinuerligt och platserna fylls med nya syften och med nya lager av spår.
Att försöka fånga Genius loci, en plats ande, och lagren av tid intresserar mig. Jag ser platser som en koalition mellan stadsplanering och tidsideal, kulturströmningar samt olika människors påverkan och tillägg. Jag brukar tänka mig en plats som en teaterscen, scenografin från olika pjäser står uppställd, rekvisita ligger kvar. Vilka pjäser har utspelats? Vilka karaktärer har rört sig i rummen? Manuset kan vi aldrig riktigt få tag i men kanske förnimma.

———————–

Biografi:
Fanny Carinasdotter. Född 1978 i Avesta, södra Dalarna.
2009 tog Fanny Carinasdotter sin magisterexamen i fri konst vid Umeå konsthögskola med projektet ”Umedalens före detta sjukhus”. En undersökning av hur området med alla byggnader och verksamheterna förändrats från mentalsjukhusets tid till i dag. Arbetet innehöll fotografier och intervjuer samt insamlat material från olika arkiv.
Efter utbildningen har hon bland annat samarbetat med Museum Anna Nordlander, Västerbottensteatern och UngHästen i Skellefteå med projektet ”Tysta Leken – om maktstrukturer i klassrummet” under 2011. Samarbetet resulterade i en konstutställning och teaterföreställning för skolungdomar. Samma år fick Fanny Carinasdotter tillsammans med andra konstnärer uppdraget att delta som workshopledare i det internationella projektet ”Spare Time” med konstpedagogiska workshops för ungdomar vid Nationalmuseet i Riga (Lettland), Bildmuseet i Umeå (Sverige) och Cultural Horizon 2007 Association i Sofia (Bulgarien).
2012 deltog Fanny Carinasdotter i en workshop med avslutande grupputställning med namnet ”Timeline Hotel” i Sigulda, Lettland. Utställningen var en del av Rigas konstfestival ”Survival Kit 4” och Verklighetens stora samarbetsprojekt ”Survival Kit/Umeå”. Hon arbetade då med ett gammalt industriområde i Riga som hon fotograferat året innan. Under workshopen återvände Fanny Carinasdotter till platsen för att upptäcka att den nästan var helt riven. Hon besökte även Rigas stadsarkiv för att undersöka industriområdets historia.
För närvarande arbetar Fanny Carinasdotter med ett konstnärligt gestaltningsuppdrag till en av lokalerna på Umeå universitets sjukhus, By7, dit bland andra psykiatrin kommer att flytta in. Utsmyckningen skall färdigställas till hösten 2013.
Hon är också aktuell med ett konstnärligt projekt med arbetsstipendium för 2011 av konstnärsnämnden i vilket hon undersöker hur de mindre orterna i Västerbotten förändrats med den in- men framför allt utflyttning som sker och hur det gestaltar sig rent fysiskt och visuellt.

För mer information:
Landstingets konstansvariga Camilla Caster, telefon: 090 785 85 50, 070 256 88 25
Region Västerbottens konstkonsulent, Marielle Nylander, 090 16 57 96, 070-307 72 75

Presskontakt:
Mariann Holmberg, kommunikatör, Region Västerbotten, mariann.holmberg@regionvasterbotten.se, 072 222 73 43

 

Skriv ut
3 februari, 2013 |
Jörgen Boström
Jörgen Boström

Kommentarer