Gå till sidans huvudinnehåll
Kontakt
Lyssna

Fragment ur ett liv – keramik och teckning

Utställningen ”Fragment ur ett liv” visar en liten del av Ingemar Nilssons 47 år som konstnär med teckning, akvarell och skulptur i stengods.
– Kom gärna till vernissagen den 4 april, då jag hoppas på samtal som kan leda fram till nya fragment, säger Ingemar Nilsson

Vernissage
Fredag den 4 april, 12.00, Alva kultur, Norrlands universitetssjukhus.

Utställningen ”Fragment ur ett liv” visar en liten del av Ingemar Nilssons 47 år som konstnär med teckning, akvarell och skulptur i stengods.
– Kom gärna till vernissagen den 4 april, då jag hoppas på samtal som kan leda fram till nya fragment, säger Ingemar Nilsson

Ingemar Nilssons driver idag krukmakeri på Krukmakargatan 7 i Skellefteå.
Verkstaden är öppen onsdag, torsdag och fredag. I övrigt tar han emot besök efter överenskommelse.
Pressbild fat: http://regionvasterbotten.se/wp-content/uploads/2014/04/Fat-Ingemar-Nilsson.jpg
Pressbild teckning: http://regionvasterbotten.se/wp-content/uploads/2014/04/Teckning-Ingemar-Nilsson.jpg

Ingemar Nilsson tillverkar: koppar, kannor och fat med mera.
Bilder i alla former, beställningar och mer konstnärligt fria bilder: idrottspriser, företagsuppdrag, konsthantverk och dylikt till kyrkor och offentliga utsmyckningar. Konsultverksamhet, rådgivning och förmedling.
Utbildningsverksamhet: teckningskurser, konstnärens-krukmakarens liv

Tillsammans med sin fru Eva flyttade Ingemar Nilsson från Öland till Skellefteå 1967. 1969 flyttade de in i huset söder om älven där Ingemar Nilsson fortfarande har verkstad kombinerat med försäljning, ENI (Eva och Nilsson Ingemar).

Konstnärsbanan påbörjades i tidig skolålder.
– Som andra barn satt jag och ritade och fick beröm, jag kände mig duktig, säger Ingemar Nilsson.
För att förkovra sig tog han brevkurser i teckning och målning som ledde till utställning vid A.B.C:s höstutställning. Året var 1962 och han vann även ett 2:a pris.

Till en början utbildade han sig till byggnadsmålare.
– En kunskap som jag har haft användning av i mitt fortsatta liv, men jag kunde inte släppa konstnärskapet, uttrycker Ingemar Nilsson.
Han deltog därför i flera utställningar, bland annat Unga Tecknare vid Liljevalchs i Stockholm. På dagarna jobbade han som byggnadsmålare i Kalmar, och odlade det konstnärliga måleriet på kvällar och helger. En lärare på en kvällskurs var Åke Pettersson Nåv, känd i Umeå.
Intresset för keramik väcktes 1963 vid en sommarkurs vid Carl Malmstens skola i Vickleby på Öland. 1966 blir Ingmar Nilsson lärare i keramik och reser till Helsingfors med ett stipendium av Carl Malmsten.

Fakta Alva kultur:
Alva kultur är en del av Region Västerbotten och är ett centrum för kultur i vården vid Norrlands universitetssjukhus. Alva kultur är en fysisk mötesplats för kulturarrangemang och tillgängligt för patienter, anhöriga och anställda inom landstinget och ger möjlighet till miljöombyte och rekreation.

För mer information:
Läs mer på: http://www.eni-ingemar.se
Ingemar Nilsson, keramiker, Krukmakargatan 7 i Skellefteå, 070-207 82 43
Camilla Caster, konstansvarig vid Västerbottens Läns Landsting, 090 785 85 50, 070 256 88 25

Presskontakt:
Mariann Holmberg, kommunikatör, Region Västerbotten, 072 222 73 43, mariann.holmberg@regionvasterbotten.se

Skriv ut

2 april, 2014 |
Jörgen Boström
Jörgen Boström

Kommentarer