Gå till sidans huvudinnehåll
Kontakt

Filmen ”Tony och Lena”, producerad 2012 av Bautafilm med regi av Victor Lindgren.

Lyssna

Framgångsrik vår för produktionsbolaget Bautafilm i Umeå

Film i Västerbotten samproducerar film med produktionsbolaget Bautafilm. Ett bolag som tar klivet ut i världen med bild och ljud från Västerbotten.
– Det här visar hur viktig Film i Västerbotten är som nav och plantskola för något som blir näringsverksamhet och går att exportera internationellt, säger Fredric Larsson, verksamhetsledare för Film i Västerbotten, Region Västerbotten.

Film i Västerbotten samproducerar film med produktionsbolaget Bautafilm. Ett bolag som tar klivet ut i världen med bild och ljud från Västerbotten.
– Det här visar hur viktig Film i Västerbotten är som nav och plantskola för något som blir näringsverksamhet och går att exportera internationellt, säger Fredric Larsson, verksamhetsledare för Film i Västerbotten, Region Västerbotten.

Framgångarna är många med såväl premiär på SVT med dokumentärfilmen ”Alkemistens år” som den utlämnande filmen ”Ta av mig” som nu tävlar på flera filmfestivaler, däribland Berlin International Film Festival med prisutdelning den 16/2. ”Tony och Lena”, en film om ung kärlek är aktuell på BUFF internationella filmfestival.
Under januari 2013 deltog Bautafilm på pitchforumet Below Zero i Tromsö med nästa dokumentärprojekt som går under arbetsnamnet ”Nuclear Neighbour”. Projektet har fått utvecklingsstöd från Filmpool Nord, SVT och Film i Västerbotten.

– Det känns jättekul att se resultat av det hårda jobb vi lagt ner sedan starten 2011. Vi tycker själva att vår styrka ligger i berättartekniken, att nå fram till publiken på det sätt vi vill oavsett om det är en dokumentär eller dramaproduktion. Att festivaler tagit in våra filmer i tävlan och att SVT vill sända våra produktioner är lite av ett kvitto på att vi är på rätt spår och känns väldigt peppande för framtiden. Therese Högberg, producent, Bautafilm.

Läs här nedan om några filmer och om alla produktioner på: www.bautafilm.se

Alkemistens år
På dokumentärsidan är Oskar Östergren och Fredrik Oskarsson, Bautafilm just nu aktuella med ”Alkemistens år”. Det är en dokumentärfilm om Christer Böke som lämnar stadens puls och sitt välbetalda jobb som IT-säljare. Han flyttar ut till en liten stuga på Gotland för att ostört få ägna sig åt sitt stora intresse. I ett år ska han hänge sig helt åt alkemins mysterier och förhoppningsvis lösa gåtan om de vises sten. Filmen hade premiär på SVT i torsdags och gick i repris under helgen. Den kan nu ses på SVT play under de närmaste 30 dagarna. Framöver kommer filmen även att distribueras internationellt.  Projektet Alkemistens år innehåller även ett datorspel utvecklat av Nifflas. Läs mer om spelet och filmen på http://grtwrk.com.

Ta av mig
Bautafilm har tidigare i januari gått ut med nyheten att kortfilmen Ta av mig tävlar i en av världens största filmtävlingar, Berlinale Shorts 2013. På lördag åker Victor Lindgren och Therese Högberg från Bautafilm ner till Berlin.
– Men hur det går vet vi inte förrän prisutdelningen 16/2. I dagarna blev det också officiellt att Ta av mig som enda svenska film kommer tävla på Tampere Filmfestival i mars, berättar Therese Högberg, producent Bautafilm.
Filmen ”Ta av mig” bygger på en självupplevd händelse och ett utlämnande manus av Jana Bringlöv Ekspong som också spelar huvudrollen. Regin står Victor Lindgren för och bland skådespelarna ser vi också Björn Elgerd. Filmen handlar om våra föreställningar om manligt och kvinnligt och hur vi blir till genom hur andra ser oss. Ta av mig är en samproduktion mellan Bautafilm och film i Västerbotten med stöd från Svenska Filminstitutet. Distribueras internationellt av Botnia Film.
Läs mer om Berlinale Shorts http://www.berlinale.de
Se alla tävlande filmer på Tampere Filmfestival http://www.tamperefilmfestival.fi/site/index.php?mact=News,cntnt01,detail,0&cntnt01articleid=293&cntnt01returnid=74

Tony och Lena
Under 2012 producerades även Victor Lindgrens ”Tony och Lena”. Även den kommer rulla på festivaler under året och tävlar nu närmast på BUFF internationella filmfestival. Kortfilmen spelades in i Umeå och är ett kammarspel mellan två ungdomar. Handlingen utspelar sig under en hemmafest och handlar om hur vi ser på varandra utifrån de roller vi tilldelas, och om den nervösa kärleken. I rollerna ser vi Toft Hervén och Linda Ulfhielm, båda från Umeå.
Filmen är producerad av Bautafilm med stöd från Film i Västerbotten och distribueras internationellt av Botnia Film.

För mer information:
Elisabeth Andersson, filmkonsulent, Film i Västerbotten, elisabeth@filmivasterbotten.com070 211 90 92
Fredric Larsson, verksamhetsledare, Film i Västerbotten, 070 636 32 86, fredric@filmivasterbotten.com
Therese Högberg, produktionsledare, Bautafilm 070 744 44 72, therese@bautafilm.se

Presskontakt:
Mariann Holmberg, kommunikatör, Region Västerbotten, 072 222 73 43, mariann.holmberg@regionvasterbotten.se

Skriv ut

7 februari, 2013 |
Jörgen Boström
Jörgen Boström

Kommentarer