Gå till sidans huvudinnehåll
Kontakt

– Människor och samhällen riskerar att bli lite tystare, säger Nina Björby och dagens besked om minskade statliga anslag till regional kultur.

Lyssna

Hela Västerbotten sjuder av aktiviteter inför 2014

Region Västerbotten går in med drygt 18 miljoner som finansiering och medfinansiering till projekt och kulturaktiviteter i Västerbotten, som når sin höjdpunkt under Kulturhuvudstadsåret 2014.

Region Västerbotten går in med drygt 18 miljoner som finansiering och medfinansiering till projekt och kulturaktiviteter i Västerbotten, som når sin höjdpunkt under Kulturhuvudstadsåret 2014.

– Kulturhuvudstadsåret kommer att ha stor betydelse för såväl Västerbotten och våra grannlän, som för hela Sverige. Till och med större än vad vi i dagsläget förstår vidden av, säger Nina Björby (S), kulturberedningens ordförande, Region Västerbotten.

Exempel på projekt och kultur i länet 2014:
River stories, ett projekt som NorrlandsOperan driver för ett sammanhållet kulturprogram längs länets älvar från fjällkedjan i väst till havet i öst. Det handlar om att fånga upp berättelser från inlandet och stärka arrangörsledet.
Rock Art in Sapmi som drivs av Västerbottens museum levandegör hällkonsten, samiska symboler och de nordliga kulturtraditionerna genom utställningar, teater- och berättarföreställningar, seminarier, föreläsningar, bok och program för skolan
Norrländsk passion, ett teaterprojekt som Västerbottensteatern i Skellefteå leder i samverkan med länsteatrarna i Jämtland, Västernorrland och Norrbotten och samiska teatern i Kiruna. En teaterföreställning utöver det vanliga kommer ges i ett cirkustält i många norrländska städer under försommaren 2014.
Samiska skatter vid Skogsmuseet i Lycksele ska göra unika föremål tillgängliga för en europeisk publik med utställning, visningsarkiv och forskarplatser.

Fler exempel i bifogad lista: http://regionvasterbotten.se/wp-content/uploads/2013/01/Kulturprojekt-mot-2014-1.pdf

I länets kommuner och i många byar tar organisationer och föreningar fasta på att Umeå är Kulturhuvudstad 2014 och evenemangen kommer bli väldigt många.

– Ett stort och folkligt engagemang i kulturhuvudstadsåret kommer påverka Västerbottens framtida kulturliv på ett sätt som stärker länet och hela den norra regionen. Det kommer dröja länge innan ännu en norrländsk stad får möjligheten att vara Europas kulturhuvudstad, och min förhoppning är att man använder sig av utmärkelsen för att stärka all kultur för framtiden, säger Nina Björby.

Region Västerbotten är även inblandad i Kulturhuvudstadsprogrammet med bland annat Yrkes-SM i maj 2014, då länets högstadie- och gymnasieelever får delta i tävlingar och ta del av yrkeskunskap som kan påverka ungdomarnas framtida yrkesval.

Regionalt mervärde av kulturhuvudstadsåret
Region Västerbottens arbete inom Kulturhuvudstad 2014 är en förstärkning av kultur som drivkraft för länets utveckling och att främja länsbornas möjligheter till medskapande och delaktighet i kulturhuvudstadsårets program. Under 2012 har arbetat främst fokuserat på dialog, omvärldsbevakning, rådgivning och projektfinansiering och nu följer ett år av uppbyggnad till 2014 då Umeå och Västerbotten är en tydlig del av Europas kulturliv.

För mer information:
Nina Björby (S), kulturberedningens ordförande, Region Västerbotten, nina.bjorby@regionvasterbotten.se, 070 627 49 96
Ola Kellgren, regionkulturchef, Region Västerbotten, ola.kellgren@regionvasterbotten.se, 070 54 31 657

Presskontakt:
Mariann Holmberg, kommunikatör, Region Västerbotten, mariann.holmberg@regionvasterbotten.se, 072 222 73 43

Skriv ut

31 januari, 2013 |
Jörgen Boström
Jörgen Boström

Kommentarer