Gå till sidans huvudinnehåll
Kontakt

Fotot: Komplexity

Lyssna

Informationsträff för ”Kreativa platser” den 20 juni

Statens kulturråd avsätter 100 miljoner kronor för lokala och kulturella samverkansprojekt där personer som bor i specifika bostadsområden både sätts i centrum och uppmuntras att själva driva projekten. Bidraget heter "Kreativa platser" och under 2016-2018 ges det möjlighet att ansöka om projektmedel. Nu är representanter från Kulturrådet på turné och den 20 juni besöker de Umeå.

Statens kulturråd avsätter 100 miljoner kronor för lokala och kulturella samverkansprojekt där personer som bor i specifika bostadsområden både sätts i centrum och uppmuntras att själva driva projekten. Bidraget heter ”Kreativa platser” och under 2016-2018 ges det möjlighet att ansöka om projektmedel. Nu är representanter från Kulturrådet på turné och den 20 juni besöker de Umeå.

– Vi hoppas att så många som möjligt kommer till Ersboda Folketshus och tar del av informationen. Kulturen är viktig för hela Västerbotten och vi hoppas och tror att denna satsning ger både bredare kompetens och större mångfald bland kulturutövarna i länet, säger Ingela Gotthardsson, regionkulturchef vid Region Västerbotten.

Den 20 juni besöker Kulturrådet Ersboda folketshus i Umeå och välkomnar alla till två informationsträffar angående möjligheten att söka bidraget ”Kreativa platser”. Satsningen är en del av Regeringens projekt Äga rum och vill utifrån lokala behov och önskemål bidra till att stärka kulturlivet och skapa större spridning av kulturell verksamhet runt om i landet – totalt ska 100 miljoner kronor fördelas under projekttiden. I Västerbotten är fem kommuner utvalda att vara med under den första ansökningsperioden. De prioriterade kommunerna är Umeå, Skellefteå, Sorsele, Dorotea och Storuman.

– Jag hoppas att satsningen får långsiktiga effekter där fler människor och nya målgrupper får ta del av och upptäcka kulturens kraft. Det är bra att det är lokala kulturaktörer och föreningar som ska stå som sökande, då det är i kommunerna människor bor. Vi tror på detta projekt och för nästa ansökningsperiod hoppas vi att ännu fler Västerbottniska kommuner kommer på fråga, säger Nina Björby, kulturberedningens ordförande, Region Västerbotten.

”Kreativa platser” riktar sig i första hand till bostadsområden med socioekonomiska utmaningar eller lågt valdeltagande. För att söka bidraget krävs partnerskap med minst tre aktörer, varav minst en ska vara verksam lokalt och minst en ska vara kulturaktör. Ansökningsperioden är 25 augusti–22 september 2016 och besked från Kulturrådet kommer under november månad 2016.

När: Den 20 juni, 15.00–16.30 eller 18.00–19.30
Var: Ersboda Folkets hus, Umeå
Vad: Kulturrådet informerar och svarar på frågor om satsningen ”Kreativa platser”.
***
Ansvaret för Äga rum delas av Kulturrådet och Statens konstråd. Informationsträffen sker i samarbete med Region Västerbotten.

Mer information om projektet på Kulturrådets webbplats.

Kontaktperson
Marita Brantmo | marita.brantmo@regionvasterbotten.se | 070-320 45 39

Presskontakt
Emil Hägglund | emil.hagglund@regionvasterbotten.se | 076-141 05 05

Skriv ut

16 juni, 2016 |
Emil Hägglund
Emil Hägglund

Kommentarer