Gå till sidans huvudinnehåll
Kontakt
Lyssna

Inlandsbanemuseet i Sorsele får stipendium för demensvisningar

Inlandsbanemuseet i Sorsele tilldelas ett stipendium för att ordna specialanpassade visningar för demenssjuka i syfte att öka deras livskvalitet. Stipendiet är en avslutning på samarbetsprojektet "Möten med minnen" och delas ut på Silviahemmets stora inspirationsdag, i Stockholm

Inlandsbanemuseet i Sorsele tilldelas ett stipendium för att ordna specialanpassade visningar för demenssjuka i syfte att öka deras livskvalitet. Stipendiet är en avslutning på samarbetsprojektet ”Möten med minnen” och delas ut på Silviahemmets stora inspirationsdag, i Stockholm i dag.

– Genom stipendierna vill vi uppmuntra museer som deltagit i projektet ”Möten med minnen” att fortsätta anordna visningar för demenssjuka. På sikt hoppas vi att museerna kommer att göra visningarna till en permanent del i sitt programutbud, säger Liselotte Jansson, generalsekreterare för Alzheimerfonden.

På tre år har 88 museer runt om i Sverige anslutit sig till projektet ”Möten med minnen”, där museer har utbildats i att anordna specialanpassade visningar för demenssjuka och deras anhöriga eller ledsagare. Syftet med projektet har varit att bidra till ökad livskvalitet hos de drabbade och att sprida kunskap om demenssjukdomar. Totalt har 696 visningar hållits för ungefär 4 800 deltagare i landet.

När ”Möten med minnen” nu avslutas under Silviahemmets stora inspirationsdag, tilldelas sammanlagt 37 av de deltagande museerna stipendier för att fullfölja eller vidareutveckla sitt arbete med specialvisningarna. Inlandsbanemuseet i Sorsele får 10 000 kronor för att fortsätta sitt arbete. Totalt delas 525 000 kronor ut.

– Vi vet att konst och kultur stimulerar våra sinnen och aktiverar hjärnan. Att betrakta en bild eller ett föremål kan göra att tidigare bortglömda minnen kommer till liv igen. Ett museibesök kan också bidra till att höja deltagarnas livskvalitet och motverka den sociala isolering som ofta blir en följd av demenssjukdom, säger Liselotte Jansson.

Projektet ”Möten med minnen” och den avslutande utdelningen av stipendier genomförs av Alzheimerfonden med stöd från Svenska PostkodLotteriet och i nära samarbete med Nationalmuseum, Svenskt Demenscentrum och Demensförbundet. Förebilden är ”Meet Me at MoMA”, ett prisbelönt program för alzheimersjuka som drivits på The Museum of Modern Art (MoMA) i New York.

För mer information, kontakta: Liselotte Jansson, generalsekreterare, Alzheimerfonden, 070-481 70 43, liselotte@alzheimerfonden.se

Skriv ut
24 april, 2015 |
Jörgen Boström
Jörgen Boström
 • Fakta om demens

  Ungefär 160 000 människor i Sverige är drabbade av någon form av demenssjukdom. Alzheimers sjukdom är den vanligaste.
  Var 4:e sekund drabbas någon i världen av demenssjukdom.
  Enligt WHO befaras antalet drabbade ha tredubblats till år 2050.
  Inget botemedel finns och dödligheten är 100 procent.
  Demenssjukdomar kostar Sverige 63 miljarder kronor per år.
  Också yngre människor kan drabbas och många barn växer upp med en demenssjuk förälder.

Kommentarer