Gå till sidans huvudinnehåll
Kontakt
Lyssna

Se live nu: Kulturforum med temat normkritik i Åsele

​Region Västerbottens Kulturforum hålls i Åsele 6-7 oktober, i samband med Kulturdagarna, och har normkritiska metoder och arbetssätt i fokus.

Region Västerbottens Kulturforum hålls i Åsele 6-7 oktober, i samband med Kulturdagarna, och har normkritiska metoder och arbetssätt i fokus. Kulturrådets generalsekreterare Staffan Forssell närvarar båda dagarna och inledningstalar tillsammans med Åseles kommunalråd Egon Persson.

– Vi behöver ifrågasätta både vad som räknas som ”normalt” och de strukturer som riskerar att begränsa och exkludera människor. Årets Kulturforum är ett första steg mot att fler ska uppleva att  alla har samma möjligheter och rättigheter, genom att hitta just nya metoder och arbetssätt, säger  Nina Björby, (S) kulturberedningens ordförande vid Region Västerbotten.

Kulturforum med temat normkritik

Ladda ned program ​här.

Datum: 6–7 oktober 2015 (lunch till lunch)

Plats: Åsele Wärdshus

Ur programmet:

Vahák – kolonialism, heterosexualitet och våra drömmar om något bättre
Ögonblicksteaterns scenkonstverk med namnet Vahák, våld, tar sin utgångspunkt i att det koloniala och homofoba våldet gör gemensam sak.

Queering Sápmi – om att ta ansvar för sin koloniala ryggsäck
Projektet Queering Sápmi synliggjorde under fyra år en tidigare osynliggjord grupp – samiska hbtq-personer. Under projektets gång utvecklade projektledarna Elfrida Bergman och Sara Lindquist inte bara livsberättelser och fotografi som metoder för normkritisk samhällsutveckling.

Tryggt, tråkigt, Norsjö – om framställningen av unga tjejer på landsbygden
Dokumentärfilmare Sophia Josephson om bilden av ”Norrland” och landsbygd och hur den bilden reproduceras utifrån stadens blick, men även från oss som bor här själva.

Kulturrådets mångfalds- och jämställdhetsuppdrag
Kulturrådet har ett uppdrag som hbt-strategisk myndighet och även att jämställdhetsintegrera myndigheten. Handläggare Bongi MacDermott presenterar uppdragen och hur de påverkar Kulturrådets arbete.

Normkritik och hbtq: för vem och varför är det viktigt?
Vi lever i ett samhälle med en stark heteronorm vilket tar sig uttryck och påverkar människor på flera olika sätt. Medverkande: Rachel McDonald och Elin Byström, RFSL Umeå

Brytiga Böcker – normkreativa metoder för kulturverksamheter
Projekt Brytiga Böcker utvecklar normkritiska arbetssätt för och tillsammans med bibliotek, i syfte att förebygga diskriminering bland barn i åldrarna 3 till 12 år. Föreläsningen tar avstamp i projektets metoder för barn, för att försöka besvara frågan om hur en kan arbeta normkreativt i alla (kultur)verksamheter, oavsett målgrupp. Medverkande: Eva Gustafsson och Klara Nygren, Rättighetscentrum Västerbotten/Sensus Studieförbund

Panelsamtal
Vi avslutar med ett panelsamtal där vi fångar upp frågor och funderingar som framkommit under forumet. Deltar gör bland annat representanter från Kulturrådet, regionala beslutsfattare och RFSL. Samtalet leds av moderator Evelina Liliequist.

För mer information:

Ola Kellgren, Regionkulturchef, ola.kellgren@regionvasterbotten.se, 070-54 31 657

Presskontakt: Micaela Löwenhöök, Kommunikatör Region Västerbotten

070-316 37 01

micaela.lowenhook@regionvasterbotten.se

Skriv ut

2 oktober, 2015 |
Jörgen Boström
Jörgen Boström

Kommentarer