Gå till sidans huvudinnehåll
Kontakt

– Detta projektsamarbete är en möjlighet för kulturaktörer i Västerbotten att etablera kontakter med kulturaktörer i en prioriterad region, säger Bella Lawson. Foto: Ingela Hjulfors Berg

Lyssna

Kvinnoröster i Zambia och Sverige ska lyftas fram

Region Västerbotten får 100 000 kronor av Svenska institutet till en förstudie inom programmet Creative Force Afrika för att lyfta fram marginaliserade kvinnoröster i både Zambia och Sverige- Narratives of Silenced Voices.

Region Västerbotten får 100 000 kronor av Svenska institutet till en förstudie inom programmet Creative Force Afrika för att lyfta fram marginaliserade kvinnoröster i både Zambia och Sverige- Narratives of Silenced Voices.

– Vi ska ta fram en projektansökan som ska undersöka berättelser om kvinnors röster i den zambiska och svenska socialpolitiska historien, röster som historiskt ofta tystats ned. Projektet kommer att dra paralleller om hur kvinnor inte har lyfts fram i den allmänna historiebeskrivningen i båda länder och hur kvinnor faktiskt har varit med i bygget av både Sverige och Zambia, säger Bella Lawson, kultursekreterare och ansvarig för inkluderingsfrågor vid Region Västerbotten samt koordinator för projektet.

Region Västerbotten har lång erfarenhet av att stödja nationellt och internationellt samarbete inom olika områden, exempelvis inom kulturområdet, men främst med partners i Norden, Barentsregionen och EU. En huvudprioritet för Region Västerbotten är därför att etablera internationella samarbeten utanför Europa.

– Vi har därför sökt samarbete med partners särskilt i Afrika och en kontaktresa till Zambia i Svenska institutets regi genomfördes med syfte att etablera kontakter inom kultur- och mediaområdet som i sin tur mynnade ut i detta samarbete. Detta projektsamarbete är en möjlighet för kulturaktörer i Västerbotten att etablera kontakter med kulturaktörer i en prioriterad region, säger Bella Lawson.

Region Västerbotten kommer att koordinera projektet och föra fram frågor om marginalisering och minoritetsarbete.

Svenska Institutets satsning Creative Force Afrika syfte är att stärka yttrandefrihet och demokratiska strukturer genom ömsesidiga läroprocesser och hållbara nätverk mellan aktörer i Sverige och i programländerna som arbetar med kultur eller media som metod för förändring. Särskilt fokus läggs på kvinnors rättigheter.

Läs mer om satsningen här: https://si.se/verksamhetsomraden/stipendier-och-bidrag/creative-force/creative-force-afrika/

För mer information:

Bella Lawson, kultursekreterare vid Region Västerbotten, 070- 576 57 99

bella.lawson@regionvasterbotten.se

Presskontakt: Ingela Hjulfors Berg, kommunikatör, Region Västerbotten, 070-231 93 22, ingela.hjulforsberg@regionvasterbotten.se

Skriv ut
6 maj, 2015 |
Jörgen Boström
Jörgen Boström

Kommentarer