Gå till sidans huvudinnehåll Gå till sidans meny
Kontakt
Lyssna

Féile Filíochta

Féile Filíochta – samarbete med Irland (internationellt)

Länsbiblioteket i Västerbotten samarbetade under många år med Dún Laoghaire-Rathdown County Library på Irland genom en internationell poesitävling. Där kunde man tävla på nio olika språk – svenska, irländska, engelska, tyska, franska, italienska, walesiska, spanska och skotsk gaeliska. Prisutdelning skedde i Dún Laoghaire i månadsskiftet november-december varje år.

Man delade också ut ett pris till ”Europas bästa dikt”: Féile Filíochta poem of Europé trophy.

Det hela började med en EU-konferens i Frankrike i september 1997 där landstingets dåvarande kulturchef Ann Landström och Länsbibliotekets dåvarande chef Anette Sundbom deltog. Konferensen var en del i ett EU-projekt ”The books within the regions of Europe”. Projektet syftade till att analysera specifika behov inom litteraturområdet och att utveckla inter-regionalt samarbete och som ett resultat av denna konferens inledde Länsbiblioteket i Västerbotten ett samarbete med Dún Laoghaire-Rathdown County Council under våren 1998. Samarbetet fortsatte under 1999 och då inrättades en svensk tävlingsklass i denna poesitävling . Länsbiblioteket i Västerbotten var under detta samarbete samordnare i Sverige och genom det etablerade nätverk som finns mellan svenska folkbibliotek distribuerades tävlingsformulär och övrig information till alla folkbibliotek i Sverige.

Från och med 2008 ändrades upplägget av poesitävlingen. Biblioteken i Dún Laoghaire-Rathdown lanserade tillsammans med Poetry Ireland en ny festival, International Poetry Competition ”Poetry Now”, med bara irländska poeter som deltagare. Denna festival anordnades varje vår fram till år 2011.

Uppdaterad 7 mars, 2016 kl 14:53 av Jenny Lindmark