Gå till sidans huvudinnehåll Gå till sidans meny
Kontakt
Lyssna

I rörelse

I rörelse (regionalt)

I rörelse var ett treårigt regionalt projekt som pågick under åren 2005-2007 och som ägdes av SISU Idrottsutbildarna Västerbotten i nära samarbete med Länsbiblioteket i Västerbotten. Projektet ville hitta vägar till att förena idrott och läsning för barn och unga eftersom båda dessa områden är viktiga för hälsan och man ska inte behöva välja mellan dem.

Projektet finansierades av bland annat Statens kulturråd, Allmänna arvsfonden, Västerbottens läns landsting, SISU Idrottsutbildarna Västerbotten, Länsbiblioteket i Västerbotten.

I första hand deltog föreningar och bibliotek i Västerbottens län. I projektet fanns många idrottsgrenar representerade: hockey, fotboll, bordtennis, simning, ridning, skidor, handboll, volleyboll, gymnastik och hopprep, badminton, friidrott och orientering.

Föreningarna och biblioteken styrde själva hur de ville arbeta med att förena idrott och läsning. Det finns många sätt att använda skönlitteratur inom idrottsrörelsen, inte minst i samband med samtal om etik och moral. Det kan handla om bokprat på träningspass, högläsning på sommarläger, författarbesök, läsning under resor, utställningar, boksnurror i träningslokalen, boktips i omklädningsrummet med mera.

Projektet arbetade också med rörelse på kulturläger och andra typer av uppmuntran till fysisk aktivitet, till exempel dans på biblioteket.

I Rörelse – slutrapport

 

Uppdaterad 22 november, 2016 kl 11:15 av Jenny Lindmark