Gå till sidans huvudinnehåll Gå till sidans meny
Kontakt
Lyssna

Barn och unga

BUS-nätverket

Länsbiblioteket i Västerbotten håller i ett nätverk för för barn-, ung- och skolbibliotekarier i länet, som kallas för BUS-nätverket. Nätverket har en egen Facebookgrupp , samt ett nyhetsbrev. Nyhetsbrevet kan du ansluta dig till här.

Nätverket träffas två gånger per år (höst och vår), i syfte att nätverka, diskutera och fortbildas inom områden aktuella för både målgrupper och biblioteksanställda. Nätverket syftar också till samverkan med målgruppsfokus.

Språknätverket i Västerbotten

I länet finns olika nätverk med fokus på språkutveckling.

Länsbiblioteket i Västerbotten samordnar ett länsövergripande nätverk som möts två gånger per år. Fokus ligger då på barn och ungas språkutveckling, och samlar kompetenser från områden som har uppdrag inom detta; bibliotek, skola (alla skolformer) och landsting (ex logopeder).

På våra träffar uppdaterar vi varandra från respektive arbetsfält inom området, delger varandra rön inom forskning och beprövad erfarenhet. Ibland erbjuds också en föreläsning eller liknande, på aktuellt ämne.

Bokstart i Västerbotten

Är din kommun sugen på att arbeta ännu mer initierat med små barns språkutveckling? Då kan Bokstart vara något för er! Det är ett nationellt projekt som går att söka på både kommunal nivå och regional nivå.

I Västerbotten arbetar den regionala biblioteksverksamheten samt VLL med att hitta former för att skapa ett regionalt projekt, med bl a samarbeten och gemensamma fortbildningsdagar för personal från förskola, bibliotek och landsting.

Mer om Bokstart på nationell nivå, informationsmateriel mm finns att hitta på Kulturrådets webb Bokstart.

Kontakt
Jenny Lindmark, bibliotekskonsulent
Epost: jenny.lindmark@regionvasterbotten.se

 

Uppdaterad 6 april, 2018 kl 11:22 av Jenny Lindmark

BUS-nätverkets höstträff 2018

Dags igen! Och i höst ses vi i Skellefteå! BUS-nätverket är ett länsövergripande nätverk som samordnas av Länsbiblioteket i Västerbotten. Det är till för alla i bibliotek som möter barn och unga, oavsett om mötet sker under skol- eller fritid. BUS-nätverket möts två gånger/år – en kortare träff på senhösten och en längre träff på […]

Bli källkritisk med Bamse!

Det är alltid viktigt att vara källkritisk. Det går att lära sig tidigt, och att hjälpa barn till en vana att ställa egna frågor om sådant de ser eller hör går fort. Därför gör Länsbiblioteket i Västerbotten en satsning på Fritids+bibblan=SANT!   Inför höstens val, som kommer att bli omtumlande tror många, särskilt i kombination med […]

Språknätverket: föreläsning med Barbro Bruce

Den 23/5 bjöd Länsbiblioteket i Västerbotten och Västerbottens språknätverk, tillsammans med Umeå kommuns språknätverk, in till en föreläsning om små barns språkutveckling med Barbro Bruce. Föreläsningen var en del av det regionala projekt som Länsbiblioteket med flera aktörer kommer att jobba med framöver, nämligen Småprat (Bokstart i Västerbotten). Här finns nu hennes föreläsning, samt den […]