Gå till sidans huvudinnehåll Gå till sidans meny
Kontakt
Lyssna

Bokmakare i Västerbotten

Länsbiblioteket i Västerbotten välkomnar att allt fler barn- och ungdomsbokmakare etablerar sig i länet. Tillsammans med projektet Det litterära Västerbotten har vi på webb och i tryckt format samlat både författare och illustratörer som gör böcker för barn och ungdomar. De är kopplade på olika sätt till länet, och för en stolt berättartradition vidare.

Folder barn och ungdomsbokmakare, med bild och egen presentation, i alfabetisk ordning. Skriften producerades under senhösten 2016.

PS. Är du är nyetablerad? Hör av dig så uppdaterar vi webben med din bild, och med din info.


 

piaawebb

Pia Alfredsson, bilderbokskonstnär (Umeå)

Genom mitt konstnärskap vill jag verka för barns uttrycksmöjligheter och inspirera dem i deras eget fria skapande. Viktiga ledord är lekfullhet, nyfikenhet och fantasi. Min önskan är att vara i skapandet så mycket som möjligt, själv och tillsammans med andra. Jag skapar i ord, bild och grafisk form: bilderböcker, bokverkstäder/författarbesök, utställningar och artist talks.

Jag har en egen hemsida. Du kan nå mig på mejl.


 

jennybwebb

Jenny Berggren, illustratör (Umeå)

LBinsta lbfacebook patreon

Jag illustrerar kapitelböcker för barn. Mina material är blyerts, färgpennor, kol, akvarell, gouache och oljefärg. Jag gör även omslagsbilder till böcker. Det bästa med mitt jobb är alla de världar jag får uppleva, samtidigt som jag är med och skapar dem. Jag har en egen hemsida. Du kan nå mig på mejl.


 

annahdwebb

Anna Holmström Degerman, författare (Norrbyn, Hörnefors)

LBinsta

Jag skriver för barn och ibland för vuxna. Jag jobbar i skolor och på bibliotek med författarbesök och workshops för barn. En stor del av mitt arbete som författare sker i mötet med mina läsare. Det är också ett sätt att hålla kvar den delen av mitt tidigare jobb (som bibliotekarie) som jag gillade allra mest. Jag har en egen hemsida. Du kan nå mig på mejl.


 

rosarioggwebb

Rosario Garcia Gìl, författare (Umeå)

Jag skriver för barn i åldrarna 0-12 år. Mina böcker är en hyllning till magin i barns liv och deras frihet att hantera allt som händer ur oväntade perspektiv. Jag är mycket intresserad av relationen mellan barn och förälder. Jag illustrerar mina böcker själv. Jag skriver på spanska. Min senaste bok har också kommit ut på finska;”Roosa ja vaaleanpunainen Kummitus”. Du kan nå mig på mejl.


 

annikagwebb

Annika Giannini, författare, illustratör, animatör och filmberättare (Jönköping)

LBinsta

Jag är född och uppvuxen i Skellefteå. Jag berättar både med bild och text. Böckerna om Majsan är en blandning mellan kapitelbok och seriealbum. Nästa bok blir en bilderbok för mindre barn. Jag vill locka till läsning genom att kombinera bild och text till historier med humor och spänning. Du kan nå mig på mejl.


 

ninahwebb

Nina Hampusson, författare (Stockholm)

Jag kommer från Gräsmyr utanför Umeå. Jag debuterade 2016 med bilderboken ”Prinsessan som svalde ett glaspiano”, om prinsessan Alexandra av Bayern som, på riktigt, trodde att hon svalt en flygel gjord av glas. Jag pratar gärna om historiska märkvärdigheter, och hur du förmedlar dem till barn på ett roligt och spännande sätt. Du kan nå mig på mejl.


 

annalenahwebb

Annalena Hedman, författare (Umeå)

Jag är uppvuxen i en liten by i Bjurholms kommun. Jag har skrivit böckerna om Abbe i den fiktiva västerbottniska byn Istermyrträsk och en läsa själv-serie om granaporna – Västerbottens kanske minst kända varelser. Jag gör gärna författarbesök på ditt bibliotek eller skola. Jag brukar främst möta läsare mellan 6-12 år. Du kan nå mig på mejl.


 

johnhwebb

John Holmvall, tecknare och författare (Umeå)

Ursprungligen kommer jag från Robertsfors. Jag tecknar och skriver barnböcker och serier. Mina Trollskogen-böcker är en hyllning till fantasin, naturen, skogen och de magiska väsen som bor där. Berättelserna tar avstamp i vår rika skatt av sägner och folktro, och bygger vidare på den världen. Du kan nå mig på mejl.


 

anncarolinhwebb

Ann Caroline Håkans, författare, lärare och skolbibliotekarie (Vindeln)

Jag har skrivit serien ”Mitt livsfarliga liv”, där huvudpersonen Juni berättar om sina våndor inför saker hon ska göra, som att lära sig simma, ha utvecklingssamtal och uppträda. Jag besöker gärna skolor för författarbesök eller skrivarskola för årskurserna 1-6. Jag anpassar skolbesöken efter önskemål. Du kan nå mig via mejl.


 

elinjwebb

Elin Johansson, författare (Tavelsjö)

Jag bor i Tavelsjö i Umeå kommun. Jag skriver främst berättelser för barn, gärna på teman som utmanar och berör. Har hösten 2016 debuterat med bilderboken ”Veckan före barnbidraget” som ur barnets perspektiv skildrar hur det är att växa upp i en familj där pengarna inte alltid räcker till. Jag träffar gärna läsare och pratar om det jag gör. Du kan nå mig via mejl.


 

tobiasjwebb

Tobias Johansson, illustratör (Umeå)

Jag jobbar som illustratör. Mitt intresse för teckning och att vara kreativ har alltid funnits. Jag har illustrerat reklamfoldrar, bilder till tidningar, skivomslag och en barn- och ungdomsbok. Som annan kuriosa är jag även attributmakare och har jobbat med smink till film och byggt rekvisita till opera, teater och museer. Jag har en egen hemsida. Du kan nå mig via mejl.


 

mattiasjwebb

Mattias Johnsson, författare och spelskapare (Umeå)

Jag skriver i grund och botten för skrivandets skull, och nuförtiden sammanfaller det med att jag får lön för gjädjemödan. Vid sidan om romaner med fantasyinslag jobbar jag med manus till rollspel och dataspel. Just nu handlar det mesta om rollspelen och specifikt om spelet Symbaroum som snart finns översatt till sex språk. Du kan nå mig på mejl. Här kan du titta in i Symbaroums värld.


 

soljakkwebb

Solja Krapu-Kallio, författare och poet (Umeå)

Jag är finskfödd umebo, främst poet, med dikter som jag ofta uppträder med på scen, men också författare till romaner och barnböcker. Jag vill inspirera barn till att skriva egna dikter, ensamma eller tillsammans. Vi leker med ord och omöjligheter. Jag vill öppna diktvärlden för barnen så att de upptäcker hur spännande det kan vara med poesi. Du kan nå mig på mejl.


 

annikalwebb

Annika Langa, författare (Johannesburg)

Jag har mina rötter i Åsele och Dorotea. Jag har skrivit böckerna om Napoleon & T-kex och Månsbergets hemlighet som utspelar sig på en fiktiv plats i Västerbottens inland. De handlar om hotade djur och miljöer, men också om kärlek, mysterier och skumma myglare. Jag bor långt borta från Västerbotten, men träffar gärna läsare på Skype! Du kan läsa mer om mig på min blogg. Du kan nå mig på mejl.


 

kurtlwebb

Kurt Levlin, författare (Lycksele)

Jag skriver både för vuxna och ungdomar. Hittills har det blivit två ungdomsböcker. ”I en av gungorna sitter Anna” från 2012 är en vardagsnära berättelse om vänskap och kärlek medan ”Isamone” som kom ut 2015 är en spänningsroman med inslag av science fiction. Du kan nå mig på mejl.


 

goranlwebb

Göran Lundin, författare (Skellefteå)

Jag har hittills skrivit fem böcker för ungdomar, nämligen ”Grizzly slår nollan”, ”Kalkonernas hämnd”, ”Vargflickan”, ”Dödsmaskinerna” samt ”Tindras återkomst”. Mina ungdomsböcker behandlar ofta aktuella frågor, som till exempel serien om naturbevakaren Smygis och Tindra, där kampen mot tjuvjägare, boplundrare och gruvexploatörer står i centrum. Jag åker gärna ut i skolor och berättar om mitt jobb. Du kan nå mig på mejl.


 

antonmwebb

Anton Marklund, författare (Umeå)

Jag är en umebaserad skelleftesjäl. Jag tycker att orden ska vara enkla, för då står de inte i vägen för de tankar och historier de är till för att berätta om. 2011 publicerades min roman ”Djurvänner”, och i år kom den lättlästa ungdomsboken ”Stora björn”. En del kallar böckerna mörka. Andra ser värmen. Du kan nå mig på mejl.


 

bhelenamwebb

Böris Helena Matsson, bilderbokskonstnär och konstnär (Öre, Nordmaling)

Jag debuterar under året med barnboken ”Odjursnatt” som jag illustrerat och författat. Det är en äventyrsbok med många illustrationer för barn från fem år. I mina sagor vill jag ta upp olika situationer som barn ibland befinner sig i, som till exempel att känna sig annorlunda. Du kan nå mig på mejl.


 

evaswebb

Eva Salqvist, författare (Umeå)

Jag skriver mest barn- och ungdomsböcker och just nu håller jag på med en deckarserie för barn i sjukhusmiljö: Rex och Rut. I den serien får man bekanta sig med sjukhus, personal, behandlingar och sjukdomar på ett lekfullt sätt. Jag har också skrivit lättlästa ungdomsböcker med allvarliga ämnen. Du kan nå mig på mejl.


 

juliajwebb

Julia Sandström, författare (Umeå)

Jag växte upp i Sävar några mil från Umeå. Jag skriver fantasyböcker för ungdomar. Jag brukar göra författarbesök i skolor och bibliotek, hålla i skrivarworkshops och jag har även deltagit i olika projekt, till exempel en skrivstafett där jag skrev ett första kapitel som sedan olika klasser runt om i Västerbotten tillsammans skrev en fortsättning på. Du kan nå mig på mejl.


 

fridaswebb

Frida Segerstedt, illustratör och författare (Skellefteå)

lbfacebook

Både det jag skriver och det jag illustrerar utforskar världar och rum. De kan vara små eller stora. Genom dessa världar leds vi ofta av karaktärer med mycket egen vilja. Jag gör det jag gör för att själv få utforska vad det är att vara människa. Jag har en egen hemsida.


 

elisabetwwebb

Elisabeth Widmark, bildkonstnär och illustratör (Holmsund)

LBinsta

Jag är bildkonstnär illustratör, med fokus på teckning och digitalt måleri. Jag arbetar med bildberättande i form av bilderboksillustrationer och serieteckningar. Jag har illustrerat två barnböcker samt gjort omslagsillustrationer. Tillsammans med författaren Anna Sundström Lindmark och genom stöd från Konstnärsnämndens projektbidrag för 2016, arbetar jag just nu med att illustrera en bilderbok om att förlora en anhörig i självmord. Jag har en egen hemsida.


 

sarawwebb

Sara Wikman, författare (Kvarnsvedjan)

Jag bor i en liten by i Umeå kommun och skriver böcker för alla som vill läsa. Min senaste bok heter ”Jag vill inte möta världen i tårar” och handlar om att växa upp i en liten håla och fundera över om det går att vara kär i sin bästa kompis fastän hon också är tjej. Jag är skrivpedagog och åker gärna till skolor och andra ställen och pratar om skrivande och läsande utifrån olika teman och håller i skrivövningar. Du kan nå mig på mejl.


 

Om du som skrivande, mer eller mindre etablerad, vill ingå i ett nätverk i ditt skapande , så finns det flera olika. Tipsa gärna oss så kan vi hålla sidan uppdaterad.

Nätverket BUMS exempelvissamlar verksamma författare och illustratörer av barn- och ungdomsböcker i Umeå. Många av författarna och illustratörerna gör inspirationsbesök och workshops på skolor, bibliotek, bokhandlar och i läseklubbar. Läs mer om nätverket i foldern Barn- och ungdomsboksmakare i Umeå.

 

 

Uppdaterad 27 april, 2017 kl 15:48 av Jenny Lindmark

Bilagor