Gå till sidans huvudinnehåll Gå till sidans meny
Kontakt
Lyssna

Malin Ackermann

malinackermanVBL

Foto: Privat

Om mig:

Jag heter Malin Ackermann och är född och uppvuxen i Lycksele. Jag är gift med Fredric som driver Lilla Bageriet och vi har tre barn. Det senaste året har jag kämpat för att behålla Skattekontoret i Lycksele vilket gett signaler ända upp till regeringen och civilminister Ardalan Shekarabi. Jag blev också framröstad till Årets Västerbottning. Jag är mycket engagerad i att verka för hela länet både i mitt arbete som projektkoordinator för Lycksele kommun och i mitt personliga engagemang för opinionsbildning.

Bok jag vill tipsa länet om att läsa:

Jag valde mellan två böcker med Västerbottensanknytning. Den ena är Torgny Lindgrens bok Minnen och den andra är systrarna Ingrid Kinne Lindgren och Susanna Rosens bok Två systrar om sin morfar Gustav Rosen. Mitt huvudboktips kommer dock att vara Minnen.

Torgny Lindgren skriver sina minnen, som tillsammans bildar en berättelse. Vad som egentligen är sanna minnen kommer läsaren troligen aldrig att få veta. Det är inte heller poängen. Minnet är som vi vet en högst otillförlitlig källa, menar författaren.  Torgnys bok beskrivs som en uppmaning från hans förläggare att skriva sina minnen. En uppmaning som Torgny är mycket skeptisk till, eftersom han inte riktigt håller med om den traditionella synen på minnen. 

”Du borde skriva dina Minnen, sade förläggaren.

Det kan jag inte, sade jag. Jag har inga minnen.

Vilken av mina sex förläggare det var, minns jag inte. Förmodligen alla sex fast vid olika tidpunkter. Bokförläggare är förbrukningsartiklar. De har alla samma sorts önskningar.

Alla människor har minnen, sade förläggaren och log mot mig, han eller hon trodde att jag ville göra mig märkvärdig genom att hävda att jag saknade minnen.

Jag inbillar mig inte att jag minns någonting, sade jag. Snart ett halvt sekel har jag försörjt mig på mina inbillningar. De har varit mycket omfattande. Att nu börja kalla dem minnen vore pinsamt.

Ovanstående är ett utdrag av inledningen på berättelsen om Torgnys liv där man får en god inblick i hur det var att leva i Västerbottens inland under 1900-talet. Jag läser och ler för det är många uttryck och händelser som roar mig. Det är inte bara orter jag känner igen. Även kända västerbottningar finns med i berättelsen. En av dem är den som min andra boktipsbok handlar om, nämligen fd landshövdingen Gustav Rosén.

Minnen och boken om Gustav Rosén har kopplingar till varandra, och de utmaningar som delvis Torgny beskriver i sin bok är sådana som landshövding Gustav Rosén bidrog till att underlätta i sina gärningar. Boken om Gustav beskriver en man som gjort mycket gott för Västerbotten under lång tid. Detta är en bok som är lätt att ta till sig både i format och innehåll. Det är mycket intressant att ta del av vad den store norrlandskämpen hann göra för Norrland i allmänhet och Västerbotten i synnerhet. Boken innehåller också ett antal intervjuer av personer som på olika sätt ger sin bild av det som finns kvar av Roséns ambitioner i nutid. Det är som en mycket informativ bok men i ett underhållande format. Personligen känner jag stor samhörighet med hans ambitioner och drivkraft. Nämligen att människor ska få känna sig delaktiga i den demokratiska processen. Att jobba för att hålla ihop stad och land och främja människors möjligheter att välja var man vill bo med rätt till lika service.

Kontakta mig!

Uppdaterad 24 januari, 2017 kl 13:39 av Jenny Lindmark