Gå till sidans huvudinnehåll Gå till sidans meny
Kontakt
Lyssna

Monica Lindgren

Foto: Privat

Om mig

Jag är 54 år, egen företagare, komiker och producent som gör egna föreställningar, projektleder event mm, är gift och har två vuxna, utflugna barn. I 30 år har jag drivit och medverkat i Lövångersrevyn, jag har jobbat 15 år som informatör och producent på Västerbottensteatern, några säsonger som skådespelare, och är dessutom aktuell med egna monologen ”Lyckligare nu”, där jag berättar om min resa in i – men framför allt ut ur – alkoholismen. Utöver detta skriver och producerar jag egna föreställningar, läser mycket, skrattar och njuter av livet och familjen.

Bok jag vill tipsa länet om att läsa

Jag valde ”Kapten Nemos Bibliotek” av PO Enquist för att jag är så förtjust i PO:s poetiska språk och jag kan fortfarande minnas hans exakta beskrivningar av små detaljer som t ex smaken av klippsocker. Jag är själv uppvuxen i en by och kan också känna igen hans beskrivningar av det lite karga och kärlekslösa klimatet. Det är nog inte detsamma överallt men hos oss kom kärleken oft i form av en kalvstek eller en burk hjortronsylt.

Att förväxlingen på BB i Bureå också har ägt rum i verkligheten gjorde också att handlingen kom nära både engagemangsmässigt och rent geografiskt. Dessutom lägger PO in lokal färg i språket när hand använder ord som ”behändig”.

Bokens handling pendlar mellan olika personer och tidsperioder. En del kan tycka att det är förvirrande men jag minns att jag fortsatte läsa och tänkte att ”förr eller senare kommer det att ge sig” och det gjorde det. Åtminstone delvis. Riktigt allt förstår man kanske inte och det gör heller ingenting.

Det är kanske som han skriver i boken: ”Förr hade jag hemliga drömmar att det vore möjligt att lägga ihop allting, så att allting blev färdigt, tillslutet. Att till sist kunna säga: så var det, det var så det gick till, detta är hela historien. Men det vore ju mot bättre vetande.”

När verkligheten blir för svår flyr också bokens huvudperson, en av pojkarna, till fantasin och Kapten Nemos bibliotek. Det skulle kunna symbolisera vilken flykt som helst – och också stärka tesen om att vi behöver fly verkligheten ibland. Inte med droger men kanske med en bra bok.

Kontakta mig!

 

Uppdaterad 12 januari, 2017 kl 14:09 av Jenny Lindmark