Gå till sidans huvudinnehåll
Kontakt
Lyssna

Litterära Västerbotten behöver fler författare

Är Västerbotten ett författarvänligt län? Får litteraturen som konstform det stöd den behöver? Det ska förstudien ”Det litterära Västerbotten” svara på, som Länsbiblioteket i Västerbotten inledde vid årsskiftet, med Carl Axel Gyllenram som projektledare vid Länsbiblioteket, Region Västerbotten.

Är Västerbotten ett författarvänligt län? Får litteraturen som konstform det stöd den behöver?

Det är frågor som förstudien ”Det litterära Västerbotten” ska svara på, som Länsbiblioteket i Västerbotten inledde vid årsskiftet, med Carl Axel Gyllenram som projektledare vid Länsbiblioteket, Region Västerbotten.

– Min uppgift är att undersöka om det behövs insatser för att stärka länets både etablerade och ännu ej publicerade författare och hur insatserna i så fall ska utformas.

I förstudien ingår också att kartlägga Västerbottens litterära nätverk och kartan över samarbetsparter och möjliga projekt.

– Jag känner mig väl lämpad för det, säger Carl Axel Gyllenram, då jag i många år har arbetat aktivt inom Författarcentrum, även på nationell nivå och själv är författare.

Västerbotten är känt för sin starka litteratur och sitt berättande.
– Vi har flera etablerade barn- och ungdomsförfattare. Men annars är det ofta de äldre författarna vi pratar om och utgår ifrån, som Sara Lidman och Torgny Lindgren. Det finns en återväxt, men knappast tillräcklig för att vi i framtiden ska kunna stoltsera som ett litteraturlän, om vi inte ger de yngre författare bättre förutsättningar att utvecklas som konstnärer på litteraturens område.

Med fler författare följer fler berättelser, och Carl Axel Gyllenram är övertygad om att det skulle leda till en fördjupad och rikare bild av Västerbotten.

– Våra framstående muntliga berättare och deras efterföljare kommer att få fler skrivna, litterära berättelser att inspireras av och bearbeta, och berättarkonsten i länet stärks på så sätt ytterligare.

I september i fjol presenterades slutbetänkandet av Litteraturutredningen – ”Läsandets kultur”. I den framhålls behovet av ett ”Läslyft för Sverige”, för att ”vända den negativa utvecklingen vad gäller läsning och läsförmåga”. Utredningen framhåller att ”det är viktigt att öka medvetenheten om att läsning och läsförmåga har stor samhällelig och individuell betydelse”.

– Med fler författare i länet, i olika åldrar som skriver för olika målgrupper, inte minst barn och ungdomar, blir det lättare att bedriva och utveckla det läsfrämjande arbetet, säger Carl Axel Gyllenram. Och ju fler läsare desto större möjligheter för våra författare att leva på sitt arbete.

Han menar att det är nödvändigt att satsa på litteraturen just nu, och att tillfället inte kunde vara bättre valt.

Intresset är stort inte minst hos kommunbiblioteken runt om i Västerbotten. De brinner för att utveckla sina litterära och läsfrämjande evenemang och aktiviteter.

– Om den projektansökan som förstudien ska mynna ut i leder till ett större litteraturprojekt har Västerbotten verkligen alla möjligheter att lägga en stabil grund för starka och kända författarskap, bra berättelser och ökat läsintresse och läsförmåga, säger Carl Axel Gyllenram.

För mer information:
Carl Axel Gyllenram, projektledare, Länsbiblioteket Region Västerbotten, 090-16 37 23, 070-259 55 89, carl-axel.gyllenram@regionvasterbotten.se
Susanne Ljungström, chef Länsbiblioteket, Region Västerbotten, 070-328 41 35, susanne.ljungstrom@regionvasterbotten.se

Presskontakt:
Mariann Holmberg, kommunikatör, Region Västerbotten, 072 222 73 43, mariann.holmberg@regionvasterbotten.se

Skriv ut

4 januari, 2013 |
Jörgen Boström
Jörgen Boström

Kommentarer