Gå till sidans huvudinnehåll
Kontakt
Lyssna

Medieskugga – ett hot mot demokrati och norra Sveriges utveckling

Erik Bergkvist ser allvarligt på beskedet från TV4 om nedläggning av lokalredaktioner.
– Att ersätta en redaktion med några enstaka reportrar är en försämring som får konsekvenser för utvecklingen av norra Sverige, säger Erik Bergkvist (S), regionråd, Region Västerbotten.

Erik Bergkvist ser allvarligt på TV4as besked om nedläggning av lokalredaktioner.

– Att ersätta en redaktion med några enstaka reportrar är en försämring som får konsekvenser för utvecklingen av norra Sverige, säger Erik Bergkvist (S), regionråd, Region Västerbotten.

Han beskriver beskedet från TV4 som en del i utvecklingen av en medieskugga där TT redan har lagt ner tre nordliga lokalredaktioner – Sundsvall, Umeå och Luleå och SVT som koncentrerar nyhetssändningar i norra Sverige till Umeå.

– Norra Sverige motsvarar halva Sveriges yta och det som händer här, har betydelse för resten av Sverige och Europa. Vi har flera starka universitet, en betydande tjänstesektor och är en av Europas ledare inom innovationsutveckling.

Därför är Erik Bergkvist övertygad om att lokala redaktioner med regional förankring har betydelse.
– Vi som brinner för norra Sveriges utveckling måste reagera och reflektera kring hur neddragningarna påverkar regionens förutsättningar. Ju färre medier som ser det som händer här, ju större är risken att en felaktig och ofta gammeldags bild cementeras, säger Erik Bergkvist.

Erik Bergkvist ser också en risk att det demokratiska samtalet försämras och därmed en urholkning av demokratin.
– Politiker och regionala företrädare behöver kunniga och närvarande medier som ställer insatta och ibland obekväma frågorna. En journalist ska ju inte vara en turist i det landskap man bevakar, säger Erik Bergkvist.

Mötesplats Lycksele 4-5 juni är en kraftsamling mellan Region Västerbotten, näringsliv, akademi och civila samhället för att gemensamt ta fram innovativa idéer för att utveckla Västerbotten.
– Vi måste agera kreativt och se framåt och genom att visa att vi är en attraktiv region där det händer väldigt intressanta saker. I det sammanhanget är frågan om mediernas närvaro extra intressant, säger Erik Bergkvist.

För mer information:

Erik Bergkvist (S), regionråd, Region Västerbotten, 070 618 68 55
Presskontakt:
Micaela Molin, kommunikatör, Region Västerbotten, 070 316 37 01
Mariann Holmberg, kommunikatör, Region Västerbotten, 072 222 73 43
Skriv ut
9 april, 2014 |
Jörgen Boström
Jörgen Boström

Kommentarer