Gå till sidans huvudinnehåll
Kontakt
Lyssna

Nationella minoriteter behandlas på årets Berättarfestival i Skellefteå

Region Västerbottens deltar i årets Berättarfestival med seminarier och arrangemang som riktar sig till både unga och mindre unga. Storytelling som upplevelse och att tjäna pengar och hur lagen om nationella minoriteter fungerar i praktiken.

Region Västerbottens deltar i årets Berättarfestival med seminarier och arrangemang som riktar sig till både unga och mindre unga. Storytelling som upplevelse och att tjäna pengar och hur lagen om nationella minoriteter fungerar i praktiken.

Årets berättarkommun
Årets berättarkommun Norsjö
visar upp sig på Nordanå hela onsdagen den 24 april med berättarantikvarie Marianne Folkedotter som ledsagare.
– Berättarfestivalen i Skellefteå är ett perfekt skyltfönster för att visa upp berättande från andra delar av Västerbottens län”, säger Marianne Folkedotter som leder arbetet med ”Årets berättarkommun” och utöver att hon är berättarantikvarie på Västerbottens museum även är medarbetare i projektet Västerbotten – berättarnas län vid Region Västerbotten.

Från trollkärringar till corporate storytelling
Region Västerbottens EU-projekt ”Västerbotten – berättarnas län” håller öppet seminarium, Från trollkärringar till corporate storytelling på Nordanå, kl 13–17, på torsdag den 25 april. Det är bland annat Region Västerbottens EU-projekt ”Västerbotten – berättarnas län” som arrangerar seminariet och som bjudit in Ann Järneström för att tala om hur storytelling kan generera ”guld”.
Läs mer om föreläsningarna: http://regionvasterbotten.se/kultur/2013-04-25-fran-trollkarringar-till-corporate-storytelling-tre-forelasningar-om-berattande/

Nationella minoriteter
Region Västerbotten anordnar även seminariet Nationella minoriteter på fredag förmiddag den 26 april, på Stadshotellet i syfte att främja kunskapen om minoritetslagen och nationella minoriteters villkor, den här gången med fokus på samiska och romska minoriteter.
Seminariet innehåller bland annat Sanna Hedman, romsk föreläsare och lokalpolitiker, Sara Larsson, sametingspoitiker, Jenny Saba Persson, projektledare, Rättighetscentrum Västerbotten och Signe Westin, enhetschef Kulturrådet.
– Vi har en ny lag från 2010 som ska stärka historiska och språkliga minoriteters möjlighet att utveckla sin kultur och seminariet kommer titta på hur lagen fungerar i praktiken, säger Ola Kellgren, regionkulturchef, Region Västerbotten.
Läs mer om seminariet: http://regionvasterbotten.se/kultur/2013-04-25-fran-trollkarringar-till-corporate-storytelling-tre-forelasningar-om-berattande/

Lördagsmys för barn och föräldrar
Region Västerbottens projekt Give Me five, genom Länsbiblioteket håller i Lördagsmys för barn från 3 år och föräldrar med bilderböcker på lördag den 27 april klockan 13 på Stadsbiblioteket.

Om Berättarfestivalen i Skellefteå
Berättarfestivalen har målet att etablera sig både nationellt och internationellt. Därför finns i år ett flertal gäster från ”berättarsverige” och dessutom några internationella gäster. Blaq Pearl (Janine van Roy), från Kapstaden, Sydafrika, kommer att jobba med workshops i gymnasieskolor och på Efyran, bland annat på fredag kväll den 26 april.
Berättarfestivalen i Skellefteå startade redan i måndags och äger rum för femte året i rad. 15 orter, mer än 140 evenemang och 1 uppdrag. Invigningen skedde enligt tradition parallellt på flera av Skellefteå kommuns närbibliotek. I år var det barnens tur att bjudas på berättarupplevelser på biblioteken i Skelleftehamn, Ursviken, Bureå och Kåge.
Berättarfestivalen presenterar en berättarväv med brokigt mönster, byggt på en generös tolkning av begreppet berättande. Mångfalden är stor, men genom hela väven löper det muntliga berättandet som en klart lysande röd tråd. I år ges extra utrymme åt berättandets kraft som ett hjälpmedel inom en mängd områden: pedagogik, integration, kulturarv, ungas livsberättelser, hälsovård, varumärkesvård med mera.

– Det är en vecka fylld med berättarkraft och lyssnarglädje! Barnsligt kul invigning på närbiblioteken, säger Anders Karlsson, projektledare för Västerbotten – berättarnas län.
Läs mer om Berättarfestivalen: http://berattarfestivalen.se/program/

För mer information om Region Västerbottens engagemang i Berättarfestivalen i Skellefteå:
Ola Kellgren, regionkulturchef, Region Västerbotten, 070-54 31 657, ola.kellgren@regionvasterbotten.se
Anders Karlsson, projektledare för Västerbotten – berättarnas län, Region Västerbotten, 070-316 57 72, anders.karlsson@regionvasterbotten.se

Presskontakt
Mariann Holmberg, kommunikatör, Region Västerbotten, 072 222 73 43, mariann.holmberg@regionvasterbotten.se

Skriv ut

23 april, 2013 |
Jörgen Boström
Jörgen Boström

Kommentarer