Gå till sidans huvudinnehåll
Kontakt

Nina Björby, (S), ordförande i kulturberedningen.

Lyssna

Nina Björby får förnyat förtroende i Scenkonstbiennalen

– Det känns fantastiskt ärofullt att igen få vara med och få välja ut de scenkonstproduktioner som ska spela under Scenkonstbiennalen.  Jag hoppas nu att många teatrar och scenkonstverksamheter nominerar sina föreställningar - inte minst de som finns här i de norra länen, säger Nina Björby, ordförande för kulturberedningen vid Region Västerbotten.

– Det känns fantastiskt ärofullt att igen få vara med och få välja ut de scenkonstproduktioner som ska spela under Scenkonstbiennalen. Det var inget enkelt jobb inför årets biennal i Jönköping men otroligt roligt och givande. Jag hoppas nu att många teatrar och scenkonstverksamheter nominerar sina föreställningar – inte minst de som finns här i de norra länen, säger Nina Björby, ordförande för kulturberedningen vid Region Västerbotten.

Den andra svenska Scenkonstbiennalen kommer äga rum i Malmö den 26-31 maj 2015 med Teaterunionen som arrangör och Malmö Stadsteater, Malmö Opera och Skånes Dansteater som värdar. Föreställningarna väljs ut av en särskild urvalskommitté och idag presenterar Teaterunionens styrelse medlemmarna av denna kommitté.

–  Scenkonstbiennalen behövs verkligen och det är en väldigt viktig mötesplats och relationsbyggare samt ett tillfälle för kompetensutveckling och inte minst att låta många se den otroligt bra scenkonst som Sverige producerar, säger Nina Björby.

Sveriges största festival för scenkonst

Scenkonstbiennalen är Sveriges största festival och mötesplats för scenkonst och arrangeras vartannat år på olika platser runt om i Sverige. Biennalen innehåller föreställningar från hela landet, internationella gästspel, studentproduktioner, workshops, seminarier och många andra möjligheter till konstnärliga utbyten och samtal.

Teaterunionen arrangerar Biennalen vartannat år och som värd står någon av våra medlemmar. 2015 kommer tre scenkonstinstitutioner stå som värdar; Malmö Stadsteater, Malmö Opera och Skånes Dansteater, i samverkan med det fria scenkonstlivet i Malmö.

Teaterunionens styrelse har utsett en urvalskommitté som ska välja ut de produktioner som ska spela under Biennalen. Urvalskommittén består av följande personer: Anna Berg, dramaturg, ledamot av Barnteaterakademien och ledamot i Assitej, Cecilia Nilsson, skådespelare, Edward Bromberg, regissör och översättare, Erik Gavelin, producent, Evin Ahmad, student StDH, Hellen Smitterberg, ordf. i Danscentrum, Karin Helander, professor centrum för barnkulturforskning, kritiker, Lars Ring, kritiker Svd, Malena Forsare, kritiker Sydsvenskan, Mari Carrasco, koreograf, Nina Björby, länsteaterkonsulent, ordf. kulturberedningen Region Västerbotten, Örjan Abrahamsson, kritiker DN.

Mer information om Scenkonstbiennalen kommer att publiceras under hösten på www.teaterunionen.se.

För mer information:

Nina Björby,ordförande för kulturberedningen, Region Västerbotten, 070-627 49 96

Presskontakt:

Ingela Hjulfors Berg, kommunikatör,Region Västerbotten, 070-231 93 22,ingela.hjulforsberg@regionvasterbotten.se

Skriv ut

3 oktober, 2013 |
Jörgen Boström
Jörgen Boström

Kommentarer