NYHETER 2023-04-11

Ny konstutställning på Galleri Alva: Av små korn byggs en bild

Av små korn byggs en bild är en utställning av konstnären Andréas Brännström med verk ur hans arbete kring fotografen Alvina Söderlund, född i Bygdeträsk 1896.

Galleri Alva utställning

Brännström har spenderat de senaste tre och ett halvt åren med att lära känna Alvina Söderlund, fotograf från Bygdeträsk född 1896. Under dessa år har han besökt hennes hem otaliga gånger och andra platser som var viktiga för henne, transkriberat nykterhetlogernas protokoll, läst journaler, dagstidningar och kyrkböcker, odlat upp hennes växter och återskapat tapeten i kammaren där hennes kökssoffa en gång stod.

Han har studerat hennes bilder oerhört noggrant och genomfört mycket omfattande efterforskningar för att försöka fylla de luckor som finns i hennes historia. Dessa erfarenheter har tidigare presenterats i berättarföreställningar och föreläsningar men i och med utställningen på Galleri Alva kommer denna berättelse för första gången få en fysisk gestalt.

300 glasplåtar finns bevarade från Alvina Söderlund på Skellefteå museum, 300 fotografier mellan åren 1918 och 1925. Informationen om henne på museet är mycket knapphändig, endast 162 ord – 300 bilder och 162 ord för att beskriva hennes liv och verk.

1917 gifte sig Alvina och hennes livskamrat Konrad, men bara sex månader efter bröllopet läggs hon in på Skellefteå lasaretts TBC-avdelning. Strax efter hemkomsten i december ser den första glasplåten dagens ljus. Frågan kvarstår dock, varför upphörde hon att fotografera 1925? Finns sambandet att finna i att hon den 15 juni 1926 skrivs in på Umeå lasarett och sedan förflyttas till Frösö sjukhus?

Efter Alvinas alldeles för tidiga bortgång 1946 levde hennes make Konrad kvar i hemmet i Bygdeträsk. Under åren som änkling hade Konrad ofta besök av Alvinas syskonbarn. En av de återkommande gästerna var Ulla, Alvinas brorsdotter som en dag lekte uppe på vinden i huset. På den varma vinden där i spånet varsamt nedbäddade i skydd från ljuset hittade hon sin faster Alvinas samling. Efter sin lek grävde hon ned dem igen i det mjuka spånet där de fick ligga fram till 1969 då även Konrad gick ur tiden. När huset sedan skulle tömmas tog systerdottern Ebba ansvar för glasplåtarna som kom att skänkas till museet för eftervärlden. I ett samtal berättade Ulla för Andréas om sin lek och upptäckt där på vinden i sin barndom:

– Vi plockade inte upp alla bilder, det fanns fler som var skadade och trasiga. De fick ligga kvar där i spånet till vänster ovanför köket.

Andréas Brännström (f. 1989 i Ursviken, Skellefteå) är konstnär och musiker verksam i Umeå där han tog sin kandidatexamen på Umeå Konsthögskola 2013.

Konstnär: Andréas Brännström
Titel: Av små korn byggs en bild
Tid: 14 april – 8 maj 2023
Vernissage: Fredag 14 april kl. 12.00
Plats: Galleri Alva, Norrlands universitetssjukhus, byggnad 1D
Öppettider: måndag - torsdag 10-16, fredag 10-14

 

För mer information
Peter Lundström
Utställningsansvarig, Galleri Alva
070-598 94 36
jarl.peter.lundstrom@gmail.com

Tillbaka till nyhetslistan