Gå till sidans huvudinnehåll
Kontakt

Fransesca Quartey medverkar som skådespelerska under Norrländsk Invasion

Lyssna

Ny vd för Västerbottensteatern

Västerbottensteaterns styrelse har utsett Fransesca Quartey till ny vd och teaterchef för Västerbottensteatern! Hon tillträder tjänsten den 1 juli 2013 och tar över efter Med Reventberg som går i pension. Fransesca Quartey är just nu aktuell i föreställningen B.U.S! som är på turné med Riksteatern.

Västerbottensteaterns styrelse har utsett Fransesca Quartey till ny vd och teaterchef för Västerbottensteatern! Hon tillträder tjänsten den 1 juli 2013 och tar över efter Med Reventberg som går i pension. Fransesca Quartey är just nu aktuell i föreställningen B.U.S! som är på turné med Riksteatern.

Fransesca Quartey föddes i Göteborg 1964 dotter till en svensk mor och en ghanansk far.

Under åren 1986-1987 var hon elev på Göteborgs Teater och Operahögskola och kom sedan som som nyutexaminerad skådespelerska till Stockholm för att arbeta på Unga Klara under konstnärlig ledning av Suzanne Osten. Hon tillhörde ensemblen i fyra år.

Under de åren spelade hon också huvudrollen i Suzanne Ostens film Bara Du & Jag, samt skrev och medverkade i barnprogrammet Viktoria & Justus två år i rad.

Efter Unga Klara fick hon anställning på Kungliga Dramatiska Teatern 1993. Hon gjorde bland annat huvudrollen i Ett Drömspel i regi av Robert Lepage. En av det årets mest omtalade teaterföreställningar.

Våren 1995 initierade hon en krogshowidé Hot ́n Tot som sattes upp på Berns Salonger, text & regi Pernilla Glaser. Showen, om att vara svart och svensk på 70-talet, blev en kritikerrosad publiksuccé. Övriga medverkande var Blossom Tainton-Lindkvist, Vivian Cardinal och Glady del Pilar.

Året därpå gjorde hon ett underhållningsprogram i sex delar för SVT – Kulör TV som även blev Montreux nominerat.

Som frilansande skådespelerska spelade hon Eliza i Pygmalion i regi av Dag Norgård på Blekinge-Kronobergs Regionteater, samt medverkade i 1997 års julkalendersuccé Pelle Svanslös.

Ett fortsatt samarbete med Pernilla Glaser resulterade i en-kvinnas föreställningen Ingen Panik!, en musikalisk berättelse i regi av Bente Danielsson

Våren 1998 reste Fransesca Quartey till Los Angeles för att vidarutbilda sig och gick UCLA Extensions “Certificate in Film, Television, Video and New Media” där hon studerade filmregi och filmmanusförfattande. I USA medverkade hon också i en amerikansk independant film Devious Beings i rollen som heroinmissbrukande mamma. Utbildningen avslutades sommaren 2000 då hon reste hem.

Hösten 2000 regisserade hon sin första teateruppsättning, Först föds man ju av Line Knutzon. Året därpå fick hon erbjudande om arbete på Helsingborgs Stadsteater i Tusen och en Natt i huvudrollen som Scherazade. Hon gjorde även sin officiella regidebut på Helsingborgs Stadsteater 2002 med En Julsaga av Charles Dickens på Helsingborgs Stadsteater. En av teaterns största sucéer.

Året därpå regisserade hon Bröderna Lejonhjärta av Astrid Lindgren och Inget öra har sett av Johan Bernander på Blekinge- Kronobergs Regionteater.

År 2005 reste hon på en barnteaterkonferens i Stuttgart och blev därefter inbjuden av JES ( Junges Ensemble Stuttgart) att regissera Der Dschungelschrank/Djungelgarderoben en nyskriven pjäs för 3-5 åringar. Pjäsen fanns sedan på JES repertoar i 2 års tid. Det året satte hon upp äbnnu ett uruppförande Jordpojken av Gunilla Boethius.

Samtidigt deltog hon i en utbildning initierad av Teaterförbundet och Svensk Scenkonst – ”Ledarskapsutbildning och Mentorprogram för kvinnor inom TeaterScenkonst”. Utbldningen söktes av 180 kvinnor, varav 12 valdes ut och deltog i det ett årig programmet. Syftet var att öka antalet kvinnliga chefer inom scenkonsten. Programmets avslutades 2006 och har resulterat i ett ökat antal kvinnliga scenskonstchefer i landet.

År 2007 satte hon dels upp ett uruppförande komedin Midsommarkvartetten av Christina Herrström på Småland Musik och Teater och dels den nyskriven musikalen Ringaren i Notre Dame på Helsingborgs Stadsteater. Föreställning invigde teatern ny-renoverade huvudscen och framfördes av en ensemble på 28 personer.

Sommaren 2008 stod hon åter på scen i rollen som Lady Macbeth i Macbeth i regi av Martha Vestin på Sommarteater i Krapperup.

År 2010 var ett fullspäckat år. Det började med premiären av African Cinderella av Efo Kodjo Mawugbe, ett fler-årigt samarbetesprojekt mellan Riksteatern, Svenska Insitutet och Ghanas National Teater, i Accra den 6 mars. Sedan gjorde hon What´s up Sapmi! på Giron Sami Teahter, en pjäs av Erik Nordberg om unga samers identitet baserat på ett intervjumaterial. Och därefter satte hon upp en Färdknäpp av Willy Russel i en ny-översätning på Teater Västernorrland i Sundsvall.

Alla tre pjäserna turnera fortfarande 2011 och har blivit stora publik succéer. Till dags dato har African Cinderella sett av 35.000 barn i Ghana.

Skriv ut

14 december, 2012 |
Jörgen Boström
Jörgen Boström

Kommentarer