Gå till sidans huvudinnehåll
Kontakt

Nina Björby, ordförande kulturberedningen, Region Västerbotten. Foto: Johan Gunseus

Lyssna

Region Västerbotten diskuterar kulturutbyte med Karelen

– Karelen är en spännande samarbetspart för att mötas i kultursammanhang, säger Nina Björby (S), ordförande för kulturberedningen, Region Västerbotten.
Region Västerbotten ansvarar för utveckling av kultur i Västerbotten och kommer möta företrädare för ett flertal karelska kulturinstitutioner och diskutera framtida möjliga utbyten och samarbeten.

– Karelen är en spännande samarbetspart för att mötas i kultursammanhang. Jag tror att vi har mycket att lära av varandra, säger Nina Björby (S), ordförande för kulturberedningen, Region Västerbotten.

Region Västerbotten ansvarar för utveckling av kultur i Västerbotten och kommer möta företrädare för ett flertal karelska kulturinstitutioner och diskutera framtida möjliga utbyten och samarbeten.
Mötet äger rum i Petrosavodsk 7–9 juni.

– Genom kultur kan människorna mötas bortom språkbarriärer och de svåra frågor som Ryssland hanterar och som vi i Västerbotten inte riktigt kan acceptera, säger Nina Björby.

Samarbetet med Karelen har pågått under 20 år och nära vänskapsband har etablerats.Direkta möten med människor ger också Västerbotten kunskap och insikt om hur det förhåller sig, så att vi inte bara får vetskap via den mediabild som förmedlas.

– Mötet mellan människor överbryggar det som händer i Ryssland, för exempelvis homosexuella, konflikten i Ukraina och människors begränsade rätt att uttrycka sig. Att vi upprätthåller vänskapen har betydelse för Karelens fortsatta utveckling och närmanden mot Europa och norra Sverige, säger Nina Björby.

Ett nytt vänortsavtal undertecknades i januari 2014 och är starten på ett fördjupat utbyte av kunskap och erfarenheter.

Läs mer om vänortsavtalet: http://regionvasterbotten.se/startsida/vanortsavtal-mellan-karelen-och-vasterbotten-fornyas/

Resan till Karelen arrangeras av Länsstyrelsen och handlar om ett flertal frågor.

För mer information:

Nina Björby (S), ordförande kulturberedningen, Region Västerbotten, 070 627 49 96
Fredrik Gunnarsson, internationell strateg, Region Västerbotten, 073 325 57 17

Presskontakt:
Mariann Holmberg, kommunikatör, Region Västerbotten, 072 222 73 43

Skriv ut
4 juni, 2014 |
Jörgen Boström
Jörgen Boström

Kommentarer