Gå till sidans huvudinnehåll
Kontakt

Kulturaktivism bland nationella minoriteter och urfolk. Bella Lawson inleder seminarium arrangerat av bland annat Region Västerbotten.

Lyssna

Region Västerbotten på MR-dagarna

Region Västerbotten var medarrangöre i MR-dagarna på många olika sätt. Här är ett urval av aktiviteter under lördagens program.

Anna Wigenmark, ordförande för Föreningen Ordfront presenterar Edward Snowden som mottagare av 2014 års demokratipris.

Edward Snowden tar emot pris
Ett fullsatt Idun på Folkets hus i Umeå och flera hundra deltog via videolänk när Edward Snowden mottog Ordfronts demokratipris 2014.
– NSA gör inte som Stasi som för landets bästa kunde ta till vilka metoder som helst, men NSA har skapat en kontrollapparat långt mer avancerad än vad mänskligheten någonsin har kunnat föreställa sig, berättar Edward Snowden.
Region Västerbotten direktsände under tre dagar, alla seminarier som hölls i Idun på Folkets hus.


Bella Lawson, kultursekreterare med ansvar för mångfaldsfrågor vid Region Västerbotten, inleder seminariet Minoriteter och kulturaktivism.

Minoriteter och kulturaktivism
Bella Lawson inledde när representanter för minoritetsgrupper samtalade under ledning av Lawen Mohtadi, journalist och författare till en bok om Katarina Taikon. Semineriet samarrangerades av Region Västerbotten, Rättighetscentrum Västerbotten, Svenska Samernas Riksförbund, UN Women Umeå med stöd av Statens kulturråd.
Från vänster: teckenspråkstolk, efter det Mona Mörtlund, poet, dramatiker och författare, Mirelle Gyllenbäck, represterar finska romer, Lina Puranen, kulturproducent och representerar sverigefinnar, Britt-Inger Lundqvist, etnolog och ledamot i resandeföreningen RUNG, Vanja Hermele, genusvetare, författare och journalist, Anna Åsdell, skådespelare, Lawen Mohtadi.

 

Roi Gal-Or, International School of Storytelling tillsammans med Anders Karlsson, projektledare för Västerbotten, berättarnas län, vid Region Västerbotten.

Storytelling in a place of conflict
– En cirkulär rörelse ser olika ut från olika håll, precis som människor har olika sätt att se på händelser, säger Roi Gal-Or, International School of Storytelling.
Han menar att berättelser kan vända människors tankar likt spegelbilder, utan att man för den skull stimulerar konflikten.
Arrangör: Region Västerbotten

 

EU – människorättsförsvarare eller förbrytare
– Det kan behövas sanktioner, men jag tycker att EU har nog mycket verktyg att ta till för att få Rumänien att se till så att romer får samma medborgerliga rättigheter som resten av befolkningen, säger Annika Ström Melin, korrespondent i Bryssel.
Att de romska tiggarna har kommit till Sverige för att stanna är Annika Ström Melin, korrespondent i Bryssel och Cecilia Wikström, EU-parlamentariker överens om. Men när Annika Ström Melin anser att barnen behöver gå i skola i sitt hemland, tycker Cecilia Wikström att det är ett ansvar för var och en av oss svenskar att reagera när vi ser barn som står utanför de svenska samhället och inte går i skolan.
– Det går att lyckas, jag har sett romska familjer från Rumänien få jobb, bostad och barn som integrerats i den svenska skolan, säger Cecilia Wikström.
Arrangör: Fonden för mänskliga rättigheter

 

Skriv ut

15 november, 2014 |
Jörgen Boström
Jörgen Boström

Kommentarer