Gå till sidans huvudinnehåll
Kontakt
Lyssna

Sameblod lyfter kulturens roll i Bryssel

Under tisdagen visas filmen Sameblod vid Sveriges ständiga representation vid Europeiska unionen i Bryssel. Visningen görs i syfte att uppmärksamma EU om den västerbottniska och samiska kulturkraften och kulturens roll i samhällsutvecklingen.

Visningen är en del av länets arbete för att öka kännedom om kulturella och kreativa näringar i norra Sverige. Visningen sker under European Week for Regions and Cities för att föra in kulturfrågorna på den politiska agendan.

– Vi kan konstatera att den kreativa sektorn som samhällsutvecklare fortfarande saknar utrymme och därigenom går länet miste om en viktig tillväxtpotential, säger Nina Björby (S), kulturberedningens ordförande vid Region Västerbotten. Vi vill belysa detta genom att anordna ett arrangemang på plats i Bryssel, för att långsiktigt stärka kulturens och de kreativa näringarnas roll.

Sameblod tilldelades 2017 EU:s filmpris LUX-priset. Intresset för den västerbottniska filmen är stort och visningen är fullsatt. Deltagarna består av politiker, tjänstemän, journalister och diplomater från bland annat EU-parlamentet, Europeiska kommissionen, mediehus och kulturinstitutioner i Bryssel.

– Det är fantastiskt roligt att det fått ett så stort genomslag och att vi genom filmskapande får sprida kännedom om vår del av Europa och kraften i den Västerbottniska kulturen, säger Nina Björby. Det är även ett tillfälle att öka människors kunskap om samernas historia och Sápmis

EU:s tema för 2018 är ”kulturarv”, vilket arrangörerna av filmvisningen passar på att adressera. Nina Björby hoppas att det i samband med filmvisningen kan uppstå diskussioner om vad som egentligen menas med kulturarv:

– För oss är det viktigt att lyfta att kulturarv kan vara så mycket mer än byggnader och monument. Det är också viktigt att det inom EU finns utrymme för en stor mångfald och variation av kultur och kulturarv.

Vad: visning av Sameblod (engelsk textning), regisserad av Amanda Kernell

Arrangör: Region Västerbotten, Bautafilm och Film i Västerbotten

Datum: 9 oktober 2018

Tid: 18.30

Plats: Sveriges ständiga representation vid Europeiska unionenSquare de Meeûs 30, Bryssel

För mer information:

Nina Björby

070- 627 49 96, nina.bjorby@regionvasterbotten.se

Oskar Njajta Östergren

Samisk medproducent, Bautafilm AB

070- 555 13 17, oskar@bautafilm.se

Presskontakt:

Micaela Löwenhöök

Kommunikatör opinionsbildning vid Region Västerbotten

070- 316 37 01, micaela.lowenhook@regionvasterbotten.se

Skriv ut

9 oktober, 2018 |
Micaela Löwenhöök
Micaela Löwenhöök

Kommentarer