Gå till sidans huvudinnehåll Gå till sidans meny
Kontakt
Lyssna

Med famnen full av äventyr

– ett läs- och litteraturprojekt

Det sägs att en bra bok ska kännas både i magen och i huvudet på en och samma gång och att få dela den känslan med någon känns ofta bra. Högläsning och att läsa tillsammans som barn och vuxen innebär ofta en nära känslomässig kontakt vilket alltid är viktigt och kanske extra viktigt om någon liten är sjuk. Högläsning främjar också barns språk- ,läs- och skrivutveckling, deras kreativitet och empatiska förmåga.

Med famnen full av äventyr är ett projekt som vill att de barn och unga vuxna som finns på länets sjukhus ska finna en närhet till de böcker de behöver möta, de som ger livsmod och mod när man behöver det som bäst. Gärna tillsammans med nära och kära. En läsupplevelse ensam eller tillsammans eller både och.

Vi byter ut gängse sjukhusmiljö mot en mer ”spännande” sjukhusmiljö vilket kan ge en positiv upplevelse av sjukhustiden. Tillsammans med barnboksförfattare, illustratörer och massor av böcker kommer det att vandras i sjukhusets korridorer och i kulvertar. Samtal och workshops kring böcker och dess bilder kommer att ske och högläsning kommer att få en betydande roll. Ibland på besynnerliga platser och ibland på mer vanliga platser.

Med hjälp från Kulturrådet drivs detta projektet av Region Västerbotten där Kultur i vården och de tre sjukhusbiblioteken i länet utgör basen i ett samarbete med sjukhuslärare, lekterapeuter, syskonstödjare, personal inom hälsovården och ABF Västerbotten. Projektet har regionala samarbetspartners och en målgrupp som är länsöverskridande.

Projektets intention är att stärka olika professioners samarbete kring en läs- och litteraturfrämjande verksamhet som kan leva vidare långt efter projekttidens slut.

Projektet pågår 201509-201708

 

Uppdaterad 21 oktober, 2015 kl 13:43 av Ann Helen Littbrand