Gå till sidans huvudinnehåll Gå till sidans meny
Kontakt
Lyssna

Med famnen full av äventyr

Med famnen full av äventyr – sagans betydelse för barn på sjukhus

Med famnen full av äventyr är ett läs- och litteraturprojekt som lyfter och utforskar hur sagan och äventyret kan skänka barn på sjukhus, deras syskon, vänner och vårdnadshavare närhet till glädje, spänning och samtal. En saga kan genom att bara finnas till skapa ett samarbete mellan olika professioner såsom bibliotekarier, sjukhuslärare, lekterapeuter, syskonstödjare, röntgenpersonal, personal från blodcentralen, städcentralen och truckförare – sagan blir ett reellt äventyr i en kulvert!

Författarbesök och workshops, teater, sjukhusclowner  och äventyrsvandringar skapar samtal kring böcker och dess bilder. En gammal bokvagn och högläsning har en betydande roll. En permanent sagovandring utformas i en kulvert på Norrlands universitetssjukhus.  Det är bra att röra på sig när man är sjuk och att byta ut gängse sjukhusmiljö mot en mer ”spännande” sjukhusmiljö kan ge en positiv upplevelse av sjukhustiden

Med bidrag från Kulturrådet drivs detta projektet av Region Västerbotten/Länsbiblioteket där Kultur i vården och de tre sjukhusbiblioteken i länet utgör basen i ett samarbete med sjukhuslärare, lekterapeuter, syskonstödjare, personal inom hälsovården och ABF Västerbotten. Projektet har regionala samarbetspartners och en målgrupp som är länsöverskridande.

Projektets intention är att stärka olika professioners samarbete kring en läs- och litteraturfrämjande verksamhet som kan leva vidare långt efter projekttidens slut.

Projektet pågår 201509-201810

 

Uppdaterad 1 juni, 2018 kl 13:52 av Ann Helen Littbrand