Gå till sidans huvudinnehåll
Kontakt

Målning av klass tre på Sjöfruskolan. Se textutdrag nedan ur elevernas berättelse.

Lyssna

Ska vi skypa på vernissage?

Med teknikens hjälp kan elever i Sorsele, Storuman och Lycksele vara med på vernissage vid Västerbottens museum. De med kortare resväg kommer direkt till museet.
Projektet ”Det var en gång i Västerbotten” ställer ut målningar på Västerbottens museum och har vernissage den 17 oktober, för mer info om utställning och tider se www.vbm.se.

Med teknikens hjälp kan elever i Sorsele, Storuman och Lycksele vara med på vernissage vid Västerbottens museum. De med kortare resväg kommer direkt till museet.

Projektet ”Det var en gång i Västerbotten” ställer ut målningar på Västerbottens museum och har vernissage den 17 oktober, för mer info om utställning och tider se www.vbm.se.

Pressbild Klass 3 Sjöfruskolan: http://regionvasterbotten.se/wp-content/uploads/2014/10/Vatten-och-varulven_sofiehemsskolan.jpg

I projektet har 31 klasser i årskurs 2–5 jobbat med berättande, sägner, lärplatta, fantasi och skapande. Tillsammans med konstnärerna Marlene Josefsson och Stefan Markström har de illustrerat sina berättelser som nu ställs ut vid Västerbottens museum.
– Jag har träffat några av framtidens författare och konstnärer och det finns stort hopp för Västerbotten som Berättarnas län.
Det har varit en gåva att som projektledare få följa klasserna och mycket skratt och glädje har det varit. Aldrig kunde jag ana att projektet skulle få så stor uppmärksamhet och genomslag, berättar Anna-Karin Åsander, mediepedagog, MediaCenter, Region Västerbotten.

Gensvaret har varit enormt positivt från medverkande pedagoger och elever. Projektet har även uppmärksammats med ett besök av kulturminister Lena Adelsson-Liljeroth den 8 april på Sofiehemsskolan i Umeå och även ett flertal artiklar i media har publicerats.
– Elevernas sägner ska fortsätta att spridas och berättas om igen, för det är berättelsens kärna – att leva vidare, säger Anna-Karin Åsander.

Några röster om projektet:
• Berikande för skolarbetet och bra att visa att lärplattor inte bara är till för att surfa och spela på. Eleverna får en inblick i historia och kultur.
• Projektet lockar och leder till nya möjligheter att använda sig av nya pedagogiska verktyg.
• Det är väldigt bra, barnen vet att det är många fler som är mottagare än bara klassen, och det är roligt och se vad andra skolor har gjort.
• Vi har utvecklat vårt språk, vår förmåga att berätta med bilder osv.
• Det har haft betydelse för mig som pedagog eftersom jag inte hade arbetat med platta förut och att då få den här möjligheten har varit väldigt bra.

Utdrag ur Vätten och varulven, av klass tre på Sjöfruskolan
”Dom puttade varandra mot älven och nu slogs de upp mot Öberget istället. Men när de hade kommit upp i skogen var varulven så rasande att han välte en stor gran på Vätten. Vätten krossades av granens enorma vikt och nu kunde Varulven lugnt gå tillbaka till sin mörka håla djupt in i skogen.
Erik som låg på en stor mossig sten var chockad. Vilken händelserik morgon det hade varit. Det här skulle hans klasskamrater aldrig tro. Men det här skulle bli hans hemlis, hans alldeles egna hemlighet!”
Hör Love Ersare tolka elevernas berättelser: http://www.detvarengang.se/berattelser/lyssna-pa-elevernas-sagner/

För mer information
Anna-Karin Åsander, mediepedagog, MediaCenter, Region Västerbotten, 076 789 57 61, anna-karin.asander@regionvasterbotten.se

Presskontakt
Mariann Holmberg, kommunikatör, Region Västerbotten, mariann.holmberg@regionvasterbotten.se, 072 222 73 43

Skriv ut
14 oktober, 2014 |
Jörgen Boström
Jörgen Boström
 • Deltagande klasser:
  Saxnäs skola, klass 2-4, Vilhelmina
  Stensele skola klass 2-3, Storuman
  Stensele skola klass 4, Storuman
  Vindelälvsskolan klass 2, Sorsele
  Vindelälvsskolan klass 3, Sorsele
  Vindelälvsskolan klass 4, Sorsele
  Norsjö skola klass 2:1, Norsjö
  Norsjö skola klass 2:2, Norsjö
  Furuvik skola klass 2, Lycksele
  Castorskolan klass 3, Bjurholm
  Bygdeå skola klass 3, Robertsfors
  Bygdeå skola klass 4, Robertsfors
  Sofiehemsskolan klass 2, Umeå
  Sofiehemsskolan klass 3, Umeå
  Sjöfruskolan klass 2B, Umeå
  Sjöfruskolan klass 2D, Umeå
  Backenskolan klass 3, Umeå
  Västangård skola klass 4, Umeå
  Sörmjöle skola klass 4, Umeå
  Sörmjöle skola klass 5, Umeå
  Stöcke skola klass 1, Umeå
  Stöcke skola klass 2, Umeå
  Stöcke skola klass 3, Umeå
  Sunnanåskolan klass 2A, Skellefteå
  Sunnanåskolan klass 2B, Skellefteå
  Sunnanåskolan klass 2C, Skellefteå
  Getbergsskolan klass 4, Skellefteå
  Getbergsskolan klass 5, Skellefteå
  Mobackenskolan klass 2:1, Skellefteå
  Mobackenskolan klass 2:2, Skellefteå

Kommentarer