Gå till sidans huvudinnehåll
Kontakt
Lyssna

Snorklaren från Malgomaj

Vernissage för film och foto den 29 oktober klockan 12.00 Galleri Alva, Norrlands universitetssjukhus, Umeå. Linnea Sigurdssons debutfilm ”Snorklaren från Malgomaj” låter oss följa Nils Åslund, 32 år gammal som är bosatt och arbetar i Kultsjödalen, i södra Lappland.  

Vernissage för film och foto den 29 oktober klockan 12.00 Galleri Alva, Norrlands universitetssjukhus, Umeå.
Filmvisning även den 5 och 7 november klockan 10, 12 och 14.

Linnea Sigurdssons debutfilm ”Snorklaren från Malgomaj” låter oss följa Nils Åslund, 32 år gammal som är bosatt och arbetar i Kultsjödalen, i södra Lappland.  Parallellt med filmen har även en fotoutställning producerats tillsammans med Tomas Tuoma, som också är en av filmens fotografer. Utställningen skildrar filmens huvudperson Nils Åslunds omgivningar.

Utställningen pågår till den 8 november.

Deltar vid vernissagen gör: Linnea Sigurdson, producent för film och utställning, Tomas Tuoma, fotograf för film och utställning och Nils Åslund, huvudperson i film och utställning.

I filmen får vi följa Nils Åslund i hans arbete som backansvarig i Klimpfjäll, i hans naturupplevelser och passion som är snowboardåkningen. Varför har han valt att flytta tillbaka till det avbefolkade Norrlands inland när de flesta flyttar till större städer? Vilka är de små sakerna som betyder mest för en person för att kunna vara nöjd med sitt liv.

Som liten lärde sig Nils att dyka och snorkla i sjön Malgomaj. Det gjorde han för att han drömde om att bli en snorklare. Och han gjorde det trots att sjön var, och fortfarande är, väldigt kall. Efter uppväxten har Nils rest mycket och bott på många olika platser, men han har nu återvänt till sin hemtrakt och bor idag i Saxnäs i Kultsjödalen.

Filmen har tidigare visats på Tromsö International Filmfestival i januari 2013, och i Umeå på MOVE Film-festival i oktober 2013 samt i Vasa på October filmfest. I november 2013 ska filmen även visas i Murmansk på festivalen Northern Character.

Länkar till artiklar publicerade i samband med Sverigepremiären:
http://www.vk.se/995728/linnea-sigurdson-vill-nyansera-bilden-av-landsbygden
http://www.folkbladet.nu/738093/valet-star-mellan-stockholm-och-saxnas?

Om Linnea Sigurdson
Linnea Sigurdson är en filmskapare och grafisk formgivare som brinner för att lyfta fram alternativa förebilder.
Linnea är född 1982 och uppvuxen i byn Kåddis utanför Umeå. Hon har utbildat sig till grafisk formgivare på Berghs School of Communication i Stockholm och gjorde som sitt slut-projekt filmen Snorklaren från Malgomaj.
”Jag ville visa en glöd som jag upplevde saknades i Stockholm, genom att berätta om Nils som valt ett liv i glesbygd, nära trädgränsen. En person som bringar hopp och inspirerar”
Efter skoltiden har hon också vidareutbildat sig hos den välrenommerade grafiska formgivaren Henrik Nygren i Stockholm. ”Där lärde jag mig mycket. Jag lärde mig att allt är viktigt. Det stora och det lilla. Jag lärde mig också om vikten av egen ärlighet och innebörden av att jobba hårt för att nå mina mål” Det har hon tagit med sig in i nästa projekt, där hon fortsätter med porträtterande i dokumentär form.  ”Men den här gången blir det kvinnor jag ska porträttera.”

Om Tomas Tuoma
Tomas Tuoma är fotograf och filmare. Han föddes 1985 och uppvuxen i Skellefteå, men studerar nu på Umeå Universitet.
Efter några år av att ha assisterat andra fotografer i Norge och Sverige, blev det mer inriktning på filmande än stillbilder. Men fortfarande är fotografierna det mer personliga uttryckssättet för honom.
”De bästa fotografierna är en balans mellan det fina naturen erbjuder, och den abstrakta inramningen av verkligheten som uppstår när man fryser ett ögonblick. Film är bättre på att berätta historier, men en bra bild kan du komma ihåg detaljer från resten av livet.”
Han har tidigare haft en egen utställning med namnet ”Flykt & Människor”. I fokus var då en serie surrealistiska fotografier tagna på en åker i Västerbotten, eller rymden, men möjligtvis ingenstans. För tillfället är det dock mer dokumentärt än konstnärligt arbete på gång med kameran framöver.
”Att arbetet är intressant är viktigare än ifall det är konstnärligt. Gör man arbetet bra nog blir det hur som helst bägge delar i slutändan.”

Linnea Sigurdsen är del i Krenova och Film i Västerbotten har bidragit med finansiering till filmen.
Krenova och Film i Västerbotten är del i Region Västerbotten.

För mer information:
Landstingets konstansvariga Camilla Caster, telefon: 090 785 85 50, 070 256 88 25
Region Västerbottens konstkonsulent, Marielle Nylander, 090 16 57 96, 070-307 72 75

Presskontakt:
Mariann Holmberg, kommunikatör, Region Västerbotten, mariann.holmberg@regionvasterbotten.se, 072 222 73 43

Skriv ut

25 oktober, 2013 |
Jörgen Boström
Jörgen Boström

Kommentarer