Gå till sidans huvudinnehåll
Kontakt
Lyssna

Stina Stoor nominerad till 2015 års Augustpris

Stina Stoor belönades 2012 med Umeå novellpris. I år är hon nominerad till Augustpriset för sin novellsamling "Bli som folk".

Stina Stoor belönades 2012 med Umeå novellpris. I år är hon nominerad till Augustpriset för sin novellsamling Bli som folk.

Stina Stoor är född och uppvuxen i Balåliden utanför Bjurholm dit hon återvänt och lever och verkar idag. År 2012 vann hon Umeå novellpris med För vår del, hennes dittills första helt färdigställda novell. Året därefter publicerades novellen Ojura av Novellix förlag och samma år mottog hon Sveriges Radios novellpris för Gåvan, som lästs in av Ellenor Lindgren.

I år är Stina Stoor nominerad till Augustpriset i kategorin Årets svenska skönlitterära bok för novellsamlingen Bli som folk (Norstedts). Den 23 november vet vi hur det går. Redan idag vet vi att Stina Stoor medverkar under den bibliotekskonferens som Länsbiblioteket i Västerbotten årligen arrangerar tillsammans med Umeå Stadsbibliotek, Umeå universitetsbibliotek, Svens biblioteksförening samt Sveriges depåbibliotek och lånecentral i februari/mars 2016.

Nomineringen till Augustpriset lyder:
I nio skenbart odramatiska noveller tecknar Stina Stoor bilden av det glesbefolkade Västerbotten. Här är människorna tvära. Och är som kortfattade. Stina Stoor arbetar med ett dialektalt färgat språk, och är trogen barnets föreställningsvärld. De outsagda orden och halvkvädna visorna uttrycker en burdus respekt för individens självklara rätt att finnas som man är. Bli som folk är inget mindre än en förnyelse av den svenska novellkonsten. Så. 

Länk till Stina Stoors hemsida

Länk till intervju på minabibliotek.se efter novellpriset 2012

Skriv ut

21 oktober, 2015 |
Pia Brinkfeldt
Pia Brinkfeldt

Kommentarer