Gå till sidans huvudinnehåll
Kontakt
Lyssna

2014-10-29 Skapande skola, ungas möjlighet att påverka och kulturens roll i ett pedagogiskt uppdrag.

Den 29 oktober anordnas en kulturkonferens som blandar praktik och teori, där kulturskapare kan mingla med ungdomar och regionpolitiker med lärare!

Dagens tema är barn och ungas inflytande, med fokus på Skapande Skolas förutsättningar samt den regionala kulturplanen.

Den 29 oktober anordnas en kulturkonferens som blandar praktik och teori, där kulturskapare kan mingla med ungdomar och regionpolitiker med lärare!

Dagens tema är barn och ungas inflytande, med fokus på Skapande Skolas förutsättningar samt den regionala kulturplanen. Vi skapar nätverk, utbyter erfarenheter och kompetens, mellan kulturutövare, tjänstepersoner, beslutsfattare, unga medborgare och skolpersonal. Under dagen genomförs i ett parallellt spår en inflytande- workshop med medborgare från länet mellan 16-26 år. Projektet finansieras av Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällsfrågor – Ung och Aktiv i Europa, delprogram 5.1 – Möten mellan ungdomar och personer med ansvar för ungdomspolitiken. Mer info om den träffen hittar du här.

Konferensen ger möjlighet att fördjupa sig i Skapande Skola och dess utformning som främjare av barns möjlighet att påverka. Skapande Skola främjar även kulturaktiviteten och kulturupplevelsen som pedagogiskt verktyg och är därför en viktig beståndsdel i det demokratiarbete som finns i skolans uppdrag. I Västerbotten söker lite drygt hälften av kommunerna dessa statliga projektmedel regelbundet. Vi vill med dagen öka kunskapen om och stärka möjligheten till att arbeta med kulturverksamhet som pedagogisk resurs.

Gästföreläsare är Tua Stenström, Kulturrådet. Under dagen presenteras exempel på hur Skapande Skola kan nyttjas både pedagogiskt och ekonomiskt genom röster från pedagoger, lärare och kommunala tjänstemän.

OBS! Under eftermiddagen hålls en konkret skrivarverkstad för att få tips och förslag på de Skapande Skola-ansökningar som är under upparbetning runt om i länet. Vi uppmanar här till att gärna förbereda lite tankar kring kommunens kommande projektutformning. Mer konkret information kommer att presenteras inför konferensen.

En informationsmarknad pågår under dagen där professionella kulturutövare från olika konstformer finns tillgängliga för att diskutera projektupplägg inom Skapande Skola och svara på frågor.

Målgrupp: Lärare, rektorer, region- och kommunpolitiker, professionella kulturutövare, kommunala samordnare av kulturutbud och skapande skola-projekt, skolledning, barnkulturråd och ungdomsråd i kommunerna samt övriga intresserade.

Arrangörer: Riksteatern Västerbotten, Danscentrum, Dans i Västerbotten/ Norrlandsoperan, MediaCenter och Region Västerbotten i samarbete med BUNGK-gruppen (Regionala kulturverksamheter med uppdrag för barn och unga).

För mer information om programmet och anmälningslänk klicka här

Har du frågor kontakta Inger Holmberg, Riksteatern Västerbotten – inger.holmberg@riksteatern.se, 070-371 25 85

Skriv ut

8 oktober, 2014 |
Linn Edlund
Linn Edlund
  • Tid och plats: 29 oktober 09.00-16.30 Luspen Gymnasieskola, Storuman
    Pris: 360kr
    Sista anmälningsdag 22 oktober

Kommentarer