Gå till sidans huvudinnehåll
Kontakt
Lyssna

Barnen i Västerbotten lånar flest barnböcker i Sverige

Barnen i Västerbottens län är Sveriges flitigaste låntagare och barnen i Bjurholm lånar flest böcker i länet.

Barnen i Västerbottens län är Sveriges flitigaste låntagare och barnen i Bjurholm lånar flest böcker i länet.

År 2013 lånade barnen i Bjurholm i genomsnitt 45,3 böcker per person. Mellan 2005 och 2013 ökade barnbokslånen i kommunen i snitt med 20 böcker per barn och i länet ökade lånen under samma tid med 7 böcker per barn.

Svensk biblioteksförening har de senaste nio åren publicerat statistik över folkbibliotekens verksamhet på kommun- och länsnivå. I årets rapport redovisas bibliotekens utveckling från 2005 till och med 2013 för att möjliggöra en unik jämförelse över tid.

– Vi vill att bibliotekslagens bestämmelse att folkbiblioteken ska främja läsning och tillgång till litteratur blir mer än fagra ord. Den måste följas upp med konkreta satsningar på ökad kvalitet, säger Niclas Lindberg, generalsekreterare i Svensk biblioteksförening.

Ett av de vanligaste skälen för biblioteksbesök är att få hjälp av en bibliotekarie. Personaltätheten är särskilt viktig för barns biblioteksbehov. Barn och ungas läsutveckling kan stärkas av bibliotek, som har ett spännande och aktuellt utbud och är bemannade med kunnig bibliotekspersonal.

Länets flitigaste och Sveriges fjärde mest idoga barnbokslånare finns i Bjurholm. I snitt lånade varje barn (0–14 år) i Bjurholm 45,3 böcker under 2013. Mellan 2005 och 2013 ökade barnboksutlåningen i kommunen med 20 böcker per barn. Även i Dorotea och Norsjö lånar barnen många böcker. De hamnar på femte respektive tionde plats på tio i topp-listan över landets flitigaste låntagare.

– Det är klart att ett målmedvetet, långsiktigt arbete med bokprat/samtal för eleverna sätter sina spår genom åren. Bokpraten gör eleverna nyfikna och intresserade av böcker i alla möjliga ämnen och genrer. Vi har också en bra kommunikation och samarbete med skolan och barnen kommer regelbundet och med glädje till biblioteket även utanför bokpratstiden. Personalen trivs med sitt arbete och är kunniga  och det gör förstås sitt till när det gäller stämningen på biblioteket. Vi har ett bra förhållande även med vuxna låntagare och det är många vuxna som också är föräldrar och som därigenom bidrar till att visa sina barn att det är viktigt med att läsa och att ha ett bra bibliotek. Det är alltså många faktorer som spelar in, säger Karin Gulliksson som är chef vid Bjurholms bibliotek.

Den markanta ökningen av barnbokslån mellan 2005 och 2013 i Bjurholm och flera andra kommuner i länet visar att det går att öka läsningen bland barnen och att biblioteken är ett viktigt verktyg för detta. 

Skriv ut
9 september, 2014 |
Pia Brinkfeldt
Pia Brinkfeldt

Kommentarer