Gå till sidans huvudinnehåll
Kontakt
Lyssna

Hur känns det att få pris för sitt arbete med ung kultur och hälsa?

Ung Kultur Västerbotten lånade några minuter av tre av årets pristagare. Följande enkla men ack så intressanta frågor fick de besvara; Vad betyder priset för er och vad ska pengarna användas till?

Folkhälsopriset Ung kultur och hälsa är ett pris för de som arrangerar, arbetar med eller representerar ung kultur i länet. Folkhälsopriset ska stärka någon kategori som baseras på några av de folkhälsopolitiska målen. 2012 fördelas 100 000 kronor mellan fem pristagare.

Ung Kultur Västerbotten lånade några minuter av tre av årets pristagare. Följande enkla men ack så intressanta frågor fick de besvara; Vad betyder priset för er och vad ska pengarna användas till?

Studiefrämjandet Lycksele, Maria Dahlström

Det känns jätte kul att få uppskattning, och framförallt att det är i den här formen som det är, sen är det ju så att något som är väldigt positivt med det hela är den ekonomiska resursen som priset innebär. Man kan helt enkelt göra med för fler. – Pengarna kommer att gå till musikverksamhet, men hur är ännu inte bestämt, det får framtiden utvisa, berättar Maria.

Fritidsgården i Vilhelmina, Kenneth Hellberg, Petra Jonsson, Ida Olsson, Nimer Iglesias

Det känns jätte bra. Det är en stor uppmuntran och det visar att vi gör rätt, att vi går mot rätt håll. Det är ett erkännande. Är det viktigt? Nej, men det är kul, vi jobbar ju på ändå, men det är kul att bli uppmärksammad, och att man får en extra kick. Pengarna kommer troligtvis att gå till utbildning, Vi har sneglat på en hel del utbildningar men på grund av bristande resurser har vi varit tvungna att välja bort dem, men nu öppnas en möjlighet för detta. Eller så frågor vi Olle från ”Fråga Olle”, han har varit hos oss fyra gånger tidigare och det har varit oerhört uppskattat. – Jag har hans telefonnummer, avslutar Kenneth med ett skratt.

Lek som en gycklare, Linus Albihn

Jag vet inte just nu, men när jag stod och väntade var det väldigt hårda hjärtslag, men nu är det bara glädje. Innan har jag inte riktigt känt att det varit realistiskt, men nu vet man att vi faktiskt har vunnit, och har smält att priset är vårt. Priset betyder egentligen allt för vår verksamhet, vi har jobbat på en noll budget tidigare, och nu har vi hux flux en budget på 20 000 att arbeta utifrån, så det är ju extrema möjligheter. Nu ska vi börja med en ny verksamhetsinriktning. Vi har inte bestämt fullt ut än vad det blir, den nya verksamhetsinriktningen kan vara allt från strukturerade träningar, eller föreläsningar från större cirkusgrupper, eller att vi satsar på reklamgrejer. Så det beror helt på vad vi känner att vi behöver eller vad vi vill. Tanken om en ny verksamhet har funnits tidigare men priset ökar såklart förutsättningarna. – Det känns som vi har alla möjligheter i världen, säger Linus Albihn.

Med det lyfter vi från Ung Kultur Västerbotten på hatten och riktar ett stort Grattis till Folkhälsopristagarna 2012. Är ni nyfikna på deras arbete? Med stor sannolikhet finns det något som kan inspirera er i er verksamhet, på er skola, i er förening, eller på er fritidsgård; hur organiserar man en öppen och inkluderande verksamhet? Hur kan man bli en bättre stödperson för unga i fritidslivet? Hur startar man en Ny cirkus verksamhet? Vilka verktyg och metoder är användbara när man jobbar med att motverka utanförskap? Hur kan man utveckla hälsofrämjande idrottsaktiviteter kopplat till mat och livsstil där alla individer blir delaktiga? Hur får man Olle Wallers telefonnummer?

För frågor finner ni kontaktuppgifter till pristagarna i vänsterspalten.

Skriv ut

29 november, 2012 |
Linn Edlund
Linn Edlund
 • Kontaktuppgifter pristagare, folkhälsopriset

  Gycklarna, ”Lek gycklare”, Umeå
  Kontakt: Linus Albihn 073 840 19 84, lekgycklare@gmail.com

  Studiefrämjandet Lycksele
  Kontakt: Maria Dahlström, 0950-145 60, lycksele@studieframjandet.se

  Gymnasiesärskolan, Umeå
  Kontakt: Sandra Johansson 090-16 52 29, sandra.johansson@umea.se

  Allan Schwartz, Romsk konsult, Skellefteå
  Kontakt: Allan Schwartz, 070 351 04 20

Kommentarer