Gå till sidans huvudinnehåll
Kontakt

Helda Bimnet, elev på Ålidhemsskolan i Umeå fick en kram matchhjälten Lilian Thuram. Hon gillade det Thuram sa om rasism att man ska stå upp för sig själv och säga ifrån när man ser någon annan bli mobbad. Foto: Ingela Hjulfors Berg

Lyssna

Matchhjälten Lilian Thuram pratade rasism i Umeå

Lilian Thuram, legendarisk fotbollspelare i franska landslaget som vann VM 1998 i Paris, är inbjuden av Region Västerbotten och Rättighetscentrum Norr för att träffa skolbarn på Ålidhemsskolan samt allmänheten på Ersboda Folkets Hus i samband med årets Littfest för att prata om rasism.

Lilian Thuram, legendarisk fotbollspelare i franska landslaget som vann VM 1998 i Paris,var inbjuden av Region Västerbotten och Rättighetscentrum Västerbotten för att träffa skolbarn på Ålidhemsskolan samt allmänheten på Ersboda Folkets Hus i Umeå i samband med årets Littfest för att prata om rasism. 

Lilian Thuram bjuder upp blyga barn på scenen på Ålidhemsskolan. För att han själv är blyg, säger han. Han går och hämtar de som inte vågar.  Ett sus går genom publiken. Alla hukar sig. Han stannar framför en tjej.

– Ska jag bära henne? frågar han publiken.

– Ja! svarar de unisont och roat.

– När jag var liten så var jag också blyg. Titta ut över klasserna så kommer ni upptäcka ni inte behöver vara rädda, säger han sveper med handen över rummet.

Kom till Frankrike som barn

Lilian Thuram är född på Guadeloupe i Västindien och kom till Paris som nioåring tillsammans med sina fyra syskon. Hans mamma flyttade till Frankrike med barnen för att ge dem en bättre framtid.
Men det var också i Frankrike han blev utsatt för rasism för första gången i sitt liv och blev kallad för svarting. Han frågade sin mamma varför de kallade honom för det och fick som svar att det inte var något att göra åt, att människor är rasister.

– Det var ett dåligt svar och jag har ifrågasatt rasism allt sedan dess, säger Thuram. Han frågar skolbarnen varför det finns olika hudfärger? Och blir påtagligt överraskad över att så många vet att det beror på att det är kroppens sätt att anpassa sig till naturen och solens strålar, att huden är ljusare för att det gör den lättare ta upp d-vitamin.

– Det är diskriminerande att dela in människor efter hudfärg eller kön. I Sverige är ni väldigt kunniga på könsdebatten. Men det är inte alla länder.
Avslöja de som diskriminerar då kommer vi få ett samhälle utan rasism. Det är viktigt vad vi gör med skillnader. Målet är att jobba och bo tillsammans.

När Lilian Thuram spelade för Juventus i Italien, där han spelat större delen av sin karriär, lät publiken som apor.
– Historiskt har svarta blivit jämförda med apor. Jag förstår att det var ett sätt för vita att trycka ned mig trots att jag är en bra spelare och rik. Men jag klarade det bra, det är rasisterna som behöver hjälp.

Trakasserad för sin hudfärg

Eleven Helda Bimnet undrar hur länge han blivit trakasserad för sin hudfärg?
Han suger på svaret och säger: I minst 30 år, fast det är mindre vanligt i Frankrike i dag allteftersom jag är känd. Rasisterna känner dig inte men tror att de vet vad du går för, så var uppmärksam, är hans råd.

I slutet av sin fotbollskarriär blev han tillfrågad om att skriva en bok.

– De flesta tror att svarta alltid har varit slavar.  Jag har därför skrivet en bok om framgångsrika svarta i historien som heter Mes étoiles noirs.
I Frankrike tror barnen att Colombus upptäckte Amerika när han egentligen letade efter Indien. Det är viktigt med vem som berättar historien.

Ålidhemsskolan har en fotbollsprofil och det är många som vill bli fotbollsstjärnor berättar en elev, vilka tips har han till dem?
– Var lyhörd, gör framsteg hela tiden, och pressa dig. Det är bra att satsa i skolan för att få en bra självkänsla, då finns det inga hinder. Har du svårigheter så kan du söka dig till de som kan hjälpa dig, avslutar han.

På kvällen träffade Lilian Thuram allmänheten på Ersboda Folkets Hus i ett samtal med journalisten Fredrik Svensson, Västerbottensnytt. Se filmen från samtalet.

Här finns fler bilder från besöket på Ålidhemsskolan och Ersboda Folkets Hus: https://www.flickr.com/photos/regionvasterbotten/sets/72157651317361696/

 

Skriv ut

13 mars, 2015 |
Jörgen Boström
Jörgen Boström

Kommentarer