Gå till sidans huvudinnehåll
Kontakt
Lyssna

Skapande skola och ungt inflytande i Storuman

Välkommen till en kulturkonferens om Skapande skola som blandar praktik och teori samt där kulturskapare kan mingla med ungdomar, regionpolitiker och lärare från Västerbotten.

Välkommen till en kulturkonferens om Skapande skola som blandar praktik och teori samt där kulturskapare kan mingla med ungdomar, regionpolitiker och lärare från Västerbotten.

Tid och plats: 29 oktober kl. 09.00-16.30 Luspen Gymnasieskola, Storuman

Dagens tema är barn och ungas inflytande, med fokus på Skapande Skolas förutsättningar samt den regionala kulturplanen. Syftet är att skapa nätverk, utbyta erfarenheter och kompetens, mellan kulturutövare, tjänstepersoner, beslutsfattare, unga medborgare och skolpersonal.

I Västerbotten söker lite drygt hälften av kommunerna dessa statliga projektmedel regelbundet. Målet med konferensen är att öka kunskapen om och stärka möjligheten till att arbeta med kulturverksamhet som pedagogisk resurs.

Skapande skola lönsamt för kommuner

– Jag ser skapande skolas statliga medel som en jättebra resursförstärkning till kommunernas kulturverksamhet, och projekten innebär även en pedagogisk utvecklingsmöjlighet som inte alla upptäckt än. Vi vill presentera Skapande skola som något görbart och långsiktigt lönsamt för länets kommuner och hoppas förstås att konferensen kan inspirera till fler ansökningar från Västerbotten, säger Inger Holmberg, Riksteatern Västerbotten, en av arrangörerna av konferensen och som ingår i den regionala samverkansgruppen BUNGK.

Gästföreläsare är Tua Stenström, Kulturrådet. Under dagen presenteras exempel på hur Skapande Skola kan nyttjas både pedagogiskt och ekonomiskt genom röster från pedagoger, lärare och kommunala tjänstemän.

Vad vill unga satsa på för kultur? 

Det genomförs även i ett parallellt spår 29 oktober kl. 10.00-15.00 en inflytande-workshop på Luspengymnasiet med medborgare från länet mellan 16-26 år. Projektet finansieras av Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällsfrågor – Ung och Aktiv i Europa, delprogram 5.1 – Möten mellan ungdomar och personer med ansvar för ungdomspolitiken och drivs i Region Västerbottens regi.

Tillsammans med två processledare från Riksteatern kommer deltagarna att ta fram ett beslutsunderlag inför den kommande revideringen av Västerbottens läns kulturplan. Det blir högt tempo och snäva tidsramar med bland annat ”kulturpolitik i rekordfart”, och tävlingsmoment.  Vad vill unga satsa på för kultur?  Och vad är kultur när unga får bestämma och hur vill de engagera sig i Västerbottens läns kulturliv? Det är några av de frågor som kommer besvaras när Region Västerbotten och Riksteatern bjuder in till inflytandeworkshop på Luspengymnasiet i Storuman.

Ur programmet:

Tua Stenström, Statens Kulturråd – Skapande Skolas utveckling och resultat

Två samordnare av Skapande Skola pratar ut – Hur kan man organisera arbetet för att åstadkomma ett Skapande Skola-projekt i kommunen? Hur kommer eleverna till tals? Fallgropar och goda idéer luftas i ett fritt samtal kring olika tillvägagångssätt.

• Presentationer av några projekt som förverkligats via Skapande Skola i Västerbotten: Stor-Nila och Lilldocka, Hemvändarna, Nordmalingsprojektet. Fokus på arbetsmetoder och elevförankring.

Skrivarverkstad: 111 dagar till inlämning…Hur skrivs en skapande skola-ansökan? På plats kommer såväl Kulturrådets egen handläggare som erfarna projektsökare från olika kulturområden att finnas på plats för rådgivning och diskutera kring lokala idéer och tankar. Syftet är att under dessa 90 minuter komma en god bit på vägen mot en klar ansökan.

Här finns hela programmet i detalj:http://regionvasterbotten.se/kultur/ung-kultur/2014-10-29-skapande-skola-ungas-mojlighet-att-paverka-och-kulturens-roll-i-ett-pedagogiskt-uppdrag/

Arrangörer: Riksteatern Västerbotten, Danscentrum Norr, Dans i Västerbotten/ Norrlandsoperan, MediaCenter vid Region Västerbotten och Region Västerbotten i samarbete med BUNGK-gruppen (Regionala kulturverksamheter med uppdrag för barn och unga).

För mer information:

Inger Holmberg, regional riksteaterkonsulent,
Riksteatern Västerbotten, Inger.holmberg@riksteatern.se, 070-371 25 85

För mer information om inflytandeprojektet.riksteatern.se kontakta:

Malena Wellander, projektledare, Inflytandeprojektet Unga i Kulturplanerna , malena.wellander@riksteatern.se, 073-251 51 12

Linn Edlund, projektledare, Region Västerbotten Linn.edlund@regionvasertbotten.se  070-54 65 793

Skriv ut

27 oktober, 2014 |
Jörgen Boström
Jörgen Boström

Kommentarer