Gå till sidans huvudinnehåll
Kontakt
Lyssna

Utdelning av nytt kulturstipendium i Barentssamarbete

Den norrbottniska författaren Mona Mörtlund tilldelades den 19 oktober Barents Scholarship for Cultural Cooperation på 10 000 €. Stipendiet uppmärksammar och uppmuntrar konstnärlig kvalitet och gränsöverskridande samarbete i Barentsområdet. Prisutdelningen skedde vid Barentsrådets utrikesministermöte Arkhangelsk i Ryssland.

– Stipendiet ger kulturskapare i Västerbotten möjlighet att nå ut med sin konst och ger förutsättningar för samarbeten i hela Barentsområdet. Trots att stipendiet den här gången tilldelades en kandidat från Norrbotten har processen inneburit att också kulturskapare från Västerbotten lyfts i ett internationellt sammanhang vilket vi ser som mycket positivt, säger Camilla Thorn-Wollnert, Regionkulturchef vid Region Västerbotten.

Barentsområdet sträcker sig över Norge, Finland, Sverige och Ryssland – och totalt 13 regioner, där Norrbotten är en. I området finns ett nätverk för kulturfrågor; Joint Working Group on Culture (JWGC). Syftet med nätverket är att stärka de kulturella banden mellan länderna och regionerna.

Tillsammans med Barents Euro-Arctic Council utlyser nätverket ett stipendium för samarbeten inom kultursektorn i Barentsområdet, Barents Scholarship for Cultural Cooperation. Stipendiet är på 10 000 € och delas ut vartannat år från och med 2017. En stipendiat från varje land inom Barentsområdet utses.

Under våren utlystes stipendiet i Västerbotten och en kandidat från länet presenterades vid JWGC’s möte i juni. Mona Mörtlund, Norrbotten, utsågs till Sveriges stipendiat.

Mona är född och uppvuxen i byn Kangos i norra Tornedalen. I barndomshemmet talades både svenska och meänkieli/tornedalsfinska och hon skriver också på båda språken. Sedan 1986 har Mona Mörtlund skrivit böcker, filmmanus, teaterpjäser och gjort produktioner för Sveriges Radio och Sveriges Television.

Motiveringen lyder:

I sin produktion, oavsett om det är böcker, pjäser, film eller radio, speglar Mona identiteten hos flerspråkiga människor och också vad det innebär att förlora ett språk. Hon beskriver förtrycket av språk vilket är ett arv som den yngre generationen bär. Mona problematiserar kring religionens starka roll och den geografiska hemvistens betydelse, långt från maktens centrum.

Mona ger röst åt och personifierar en Barentsidentitet.

Om stipendiet

Stipendiet skall uppmärksamma och uppmuntra konstnärlig kvalitet och gränsöverskridande samarbete i Barentsområdet. Det kan delas ut till enskilda personer eller till grupper, föreningar eller andra sammansättningar av verksamma kulturutövare.

Mottagaren av stipendiet skall vara verksam inom Barentsområdet samt uppvisa:

  • erfarenhet av tidigare kultursamarbete med en eller flera regioner i Barentsområdet
  • ambition och vilja till ytterligare kultursamarbete med en eller flera regioner i Barentsområdet
  • hög konstnärlig kvalitet i tidigare arbete


​För mer information

​Camilla Thorn-Wollnert, Regionkulturchef vid Region Västerbotten
​070-377 57 79, camilla.thorn-wollnert@regionvasterbotten.se

Presskontakt

Olivia Collin, Kommunikatör Region Västerbotten
​073-514 50 66, olivia.collin@regionvasterbottnen.se

Skriv ut

23 oktober, 2017 | Olivia Collin

Kommentarer