Gå till sidans huvudinnehåll
Kontakt
Lyssna

Västerbotten är felaktigt bedömt i HBTQ-undersökningen

Regionråd Erik Bergkvsit ifrågasätter legitimiteten i RFSL:s kommunranking om HBTQ-arbete.

–  RFSL:s kommunundersökning är missvisande kring arbetet för HBTQ-frågor i Västerbotten, säger Erik Bergkvist (s), regionråd på Region Västerbotten.

I den kommunundersökning RFSL publicerade i veckan om kommuners arbete med HBTQ-frågor utmålas Västerbotten som undersökningens stora förlorare. Samtidigt visar samma undersökning att Västerbotten är en av landets bästa HBTQ-regioner när det kommer till attitydfrågor.

I undersökningen mäts flera kategorier och faktorer på olika sätt. I mätningen om HBTQ-samhällets infrastruktur har man räknat på antalet personer per 10 000 invånare som lever i samkönade par. I avsnittet om utbildningsinsatser görs mätningen på kommunnivå medan frågor om attityder och hatbrott mäts på länsnivå. Regionrådet Erik Bergkvist ifrågasätter legitimiteten i det statistiska underlaget.

–  Undersökningen kan egentligen inte statistiskt säkerställa en hel verklighetsbild. 10 procent av landets kommuner har inte svarat på undersökningen och man har inte tagit hänsyn till kommunernas olika förutsättningar. Den stora variationen av mätningssätt påverkar det statistiska underlaget och missgynnar sannolikt systematiskt mindre kommuner, påpekar Bergkvist.

I Västerbotten finns två aktiva lokalavdelningar till RFSL, i Umeå och Skellefteå. Trots att det inte finns lokalavdelningar i alla kommuner har svar tagit in från befintliga avdelningar som underlag i undersökningen, något som bevisligen haft en snedvridande effekt på resultatet- Umeå och Skellefteå rankas högre än andra kommuner i länet.

–  Det finns alltid mycket kvar att göra när det kommer till den här sortens viktiga samhällsfrågor. Det är bra att RFSL gör undersökningar som denna, men man får inte bidra till ökad oklarhet i frågan heller. Att RFSL pekar ut Västerbotten som ett dåligt exempel är orättvist, menar Erik Bergkvist. Jag skulle gärna se en undersökning som kunde ge en mer noggrann bild av läget i Sverige och kommunerna, det skulle vara till stor hjälp i det fortsatta HBTQ-arbetet.

Umeå är tvåfaldigt utsedd till årets Homostad. I våras arrangerades Hemavan Winter Pride, väldens enda Pridefestival belagd i fjällmiljö, som Region Västerbotten stöttade. Senare i höst kommer även en Pridefestival arrangeras i Skellefteå för första gången.

För mer information:

Erik Bergkvist

Regionråd Region Västerbotten

070-618 68 55, erik.bergkvist@regionvasterbotten.se

Presskontakt:

Micaela Molin

Kommunikatör Region Västerbotten

070- 316 37 01, micaela.molin@regionvasterbotten.se

Skriv ut
31 augusti, 2014 |
Micaela Löwenhöök
Micaela Löwenhöök

Kommentarer