Gå till sidans huvudinnehåll
Kontakt

Många arrangemang runt om i länet blir det under Umeå 2014 då Umeå blir kulturhuvudstad i Europa. I januari 2014 öppnar Sune Jonsson Centrum för dokumentärfotografi, där äldre fotoprojekt möter nya uttryck av samtida fotografer och filmare, den kände långfilmsskurken Warner Oland med rötterna i Bjurholm återuppstår i en berättarmusikal med Hans-Ola Stenlund och i berättarföreställningen Västerbotten - ordsatt, tonsatt, framkallat har berättaren Marianne Folkedotter med musikerna Johan Norberg och Jonas Knutsson satt ord och ton på sina erfarenheter av att vara västerbottningar.

Lyssna

Västerbotten – på väg mot 2014! Vi finns på Bok & Bibliotek i Göteborg

Årets stora litteraturhändelse är utan tvekan mässan Bok & Bibliotek i Göteborg den 26–29 september. Region Västerbotten och Umeå2014 finns på plats med montern ”Västerbotten – på väg mot 2014”. Där visas ett urval av allt som kommer att hända i regionen under nästa år då Umeå är Europas kulturhuvudstad.

 

Årets stora litteraturhändelse är utan tvekan mässan Bok & Bibliotek i Göteborg den 26–29 september. Region Västerbotten och Umeå2014 finns på plats med montern ”Västerbotten – på väg mot 2014”. Där visas ett urval av allt som kommer att hända i regionen under nästa år då Umeå är Europas kulturhuvudstad.

– Inför årets bokmässa har vi tagit fram en gemensam programtidning som på åtta olika uppslag, lika många som de samiska årstiderna, visar upp mångfalden av arrangemang, säger Anders Karlsson som samordnat arbetet på Region Västerbotten.

Nyutkomna böcker från Västerbotten

Montern, som pryds av en stiliserad länskarta och fotografier av Sune Jonsson, bemannas av medarbetare från Umeå2104, Littfest, Region Västerbotten, Länsbiblioteket, NorrlandsOperan, Västerbottens museum och Skellefteå kommun. Huvudattraktionen är programtidningen, men nyutkomna böcker med anknytning till Västerbotten kommer också att exponeras, t ex journalisten Arne Müllers högaktuella ”Smutsiga miljarder” om dagens gruvindustri.

– I år gör vi denna gemensamma satsning för att locka kulturintresserade människor från hela landet att besöka Umeå och Västerbottens län 2014, fortsätter Anders Karlsson. Varje dag under mässan kommer vi dessutom att lotta ut fina priser till de besökare som deltar i vår 2014-tävling!

I Kulturrådets monter finns även tillfälle att stifta bekantskap med en ny generation Västerbottensförfattarefredagen den 27 september, kl 13.30, samtalar litteraturvetaren Erik Jonsson med Ida Linde.

Umeå2014 – Europas kulturhuvudstad

Inför, under och efter 2014 ska det kulturella utbytet mellan Umeå och övriga Europa öka. I sin motivering framhöll en enhällig jury Umeås vilja att göra staden och norra Sverige mer synliga i Europa och att använda kulturen som en drivande kraft i regional utveckling. Programåret är uppbyggt på de åtta samiska årstiderna och den samiska kulturen är en väsentlig del av satsningen.

Ladda ned programtidningen här: http://issuu.com/regionvasterbotten/docs/vb_pa_vag_sv_lo

För mer information: 

Anders Karlsson, Region Västerbotten, 070-316 57 72, anders.karlsson@regionvasterbotten.se

Pressinformation:

Ingela Hjulfors Berg, kommunikatör, Region Västerbotten, 070-231 93 22, ingela.hjulforsberg@regionvasterbotten.se

Skriv ut

25 september, 2013 |
Jörgen Boström
Jörgen Boström

Kommentarer