Gå till sidans huvudinnehåll
Kontakt
Lyssna

Västerbottensfilmar av världklass vid Umeå Europeiska filmfestival

Under Umeå Europeiska filmfestival 24-29 november visas åtta kortfilmer och fem dokumentärer från regionen- filmer som vänder världens blickar mot Västerbotten och de prisade filmskaparna från hela länet.

Under Umeå Europeiska filmfestival 24-29 november visas åtta kortfilmer och fem dokumentärer från regionen– filmer som vänder världens blickar mot Västerbotten och de prisade filmskaparna från hela länet.

– Det är generationen av regissörer som är födda på 80-talet som börjar slå igenom på allvar, säger Lill Casslind, filmkonsulent vid Film i Västerbotten. De som gjort kortfilm sedan mitten av 00-talet och kanske gått en filmskola, gör nu filmer som vinner priser och visas på stora filmfestivaler så som Cannes och Berlin.

Bland regissörerna finns flera som gått filmutbildningar som rankas högt i internationella mått mätt. Flera av utbildningarna antar bara ett fåtal elever var tredje till fjärde år.

Milad Alamis kortfilm ”Mommy” inviger Umeå Europeiska filmfestival. Filmen vann en Robert, Danmarks motsvarighet till Guldbaggen. Milad Alamis är från Skellefteå och har bland annat studerat vid Danska Filmskolan.

Amanda Kernell från Umeå, skolad vid Danska filmskolan, visar kortfilm ”Norra Storfjället”. Kortfilmen är en del av regissörens långfilmsdebut ”Sameblod” som spelats in i Västerbotten under hösten. ”Norra Storfjället” hade premiär på den prestigefyllda filmfestivalen Sundance i USA och vann nyligen pris för bästa svenska kortfilm på Uppsala kortfilmsfestival vilket gör att filmen kvalificerar sig för att kunna bli Oscarsnominerad.

Samiskt tema har också Ann Holmgrens kortfilm ”Edith & Aljosja” som hade premiär på Berlin Filmfestival. Ann Holmgren, från Lycksele och utbildad vid Norska filmskolan, visar också dokumentärfilm ”Hej då, Hallelulja” som handlar om regissörens sjuka pappa som i 30 år väntar på ett mirakel; att bli helad.

Victor Lindgren från Umeå har producerar en stadig ström av kortfilmer. Vid filmfestivalen visas tre av hans kortfilmer; ”Jag vill nå dig”, ”Fiskar har inga känslor” och ”Små, små bitar”. Victor Lindgren tilldelades i helgen priset ”En kilometer film” vid Stockholm Filmfestival.

-Vi har verkligen haft ett sjukt produktivt år, säger Therese Högberg, producent av Victor Lindgrens filmer. Det är kul att kunna presentera så många filmer för hemmapubliken, speciellt eftersom det är en del filmer som kommer tillbaka till Umeå efter festivaler utomlands där vi fått priser som tyder på att vi tillsammans med manusförfattare och regissörer från regionen kan göra film av den kvaliteten att den ligger i toppskiktet av svensk kortfilm.

Vid Filmfestivalen visas även David SandbergsKung Fury” som redan setts över 22 miljoner gånger på YouTube.

– Film i Västerbotten har följt regissörerna under sina karriärer och är samproducenter till flertalet av kortfilmerna, säger Lill Casslind.

Förutom de åtta kortfilmerna visas också fem dokumentärer gjorda av regissörer från länet, till exempel långfilmsversionen av Lars och Elin BergesDrottninglandet”.

När och var du kan se filmerna från Västerbotten ser du i Spelschema 2015.

Läs mer om Umeå Europeiska filmfestival här.

För mer information:

Lill Casslind, 070 – 688 39 78, lill@filmivasterbotten.com

Presskontakt:

Micaela Löwenhöök

Kommunikatör Region Västerbotten

070-316 37 01, micaela.lowenhook@regionvasterbotten.se

Skriv ut

24 november, 2015 |
Micaela Löwenhöök
Micaela Löwenhöök

Kommentarer