NYHETER 2021-05-10

Långhelg och ledighet bidrar till ökad smittspridning i länet

Förra veckans smittspårning visar på att många fall kopplas till sociala aktiviteter under valborgshelgen. Spridningen av covid-19 sker just nu framför allt bland tonåringar och unga vuxna i Västerbottens län och problemet är som störst i Umeåområdet där 502 personer testades positivt under föregående vecka.

– Nu går vi mot ännu en långhelg med Kristi himmelsfärds och ledighet för många. Det är otroligt viktigt att ni som funderar på vad ni ska göra i helgen följer rekommendationerna om att inte träffa personer utanför din egen bubbla inomhus, säger Region Västerbottens smittskyddsläkare Stephan Stenmark.

683 personer i Västerbottens län fick ett positivt svar på sitt covidtest under vecka 18, det är en liten minskning från 701 fall under vecka 17. Fallen fortsätter att öka i Umeåområdet och minskar i Skellefteåområdet och södra Lappland.

13 640 tester analyserades under förra veckan, 5,2 procent av dessa var positiva. Det är flest fall i åldersgruppen 19–39 och då särskilt bland personer mellan 20 och 29 år.

– I länet har vi en mycket hög vaccinationstäckning för första dosen bland personer som är 65 år och äldre. Det är en effekt som gör att det är få positiva fall bland åldersgrupperna 60–69 och 70 plus, informerar Stephan Stenmark.

Det är fortsatt invånarnas beteende som styr hur smittan sprids eller begränsas.

– Våra beteenden och handlanden i vardagen styr hur den närmsta tiden ska bli. Vi har skärpta rekommendationer som gäller hela Västerbotten till och med den 23 maj. Alla som bor eller befinner sig här har ett ansvar att följa dem Vi kan fortsätta att träffas utomhus och med avstånd, men vi måste fortsatt undvika nära kontakter inomhus och använda munskydd i kollektivtrafiken och när det i övrigt rekommenderas, avslutar Stephan Stenmark.

 

Tillbaka till nyhetslistan