Gå till sidans huvudinnehåll
Kontakt
Lyssna

​Författarskap i starkt fokus för Länsbiblioteket i Västerbotten

Länsbiblioteket i Västerbotten lägger i en högre växel för att stärka litteraturen som konstform och synliggöra författarna. Under april månad arrangeras flertalet litteraturfrämjande aktiviteter runt om i länet, och förhoppningen om många besökare är stark.

– Litteraturen står stark i Västerbotten, men författarna behöver synliggöras och ges ökade möjligheter att leva på sitt konstnärskap. Den litterära infrastrukturen är inte färdigbyggd, men kommer förhoppningsvis bli det under de närmaste åren. Det är nödvändigt för att fler ska våga välja författarbanan, som inte är den lättaste, säger Carl Axel Gyllenram, bibliotekskonsulent med inriktning mot litteratur- och läsfrämjande vid Länsbiblioteket i Västerbotten.

Utifrån ”Regional biblioteksplan för Västerbottens län 2016 – 2019” ska Länsbiblioteket i Västerbotten arbeta för att stärka och framhålla litteraturen som konstform, och stödja biblioteken i att utveckla samarbete med författare. Länsbiblioteket arbetar aktivt för ökad samverkan med de nationella minoritetsgrupperna och urfolket samer, så att deras språk, litteratur och författare stärks och utvecklas.

– För en rik och mångsidig västerbottnisk litteratur måste människor med olika bakgrunder, livssituationer och perspektiv ges större möjlighet att gestalta sina berättelser och kunna dela med sig av dem, menar Carl Axel.

Att Länsbiblioteket i Västerbotten närvarar vid arrangemang som LitteraTur och Retur och Berättarfestivalen är av stor vikt och visar tydligt på det arbete som utförs för att främja läsning, litteratur och författare i länet blir allt mer utvecklat och intensivt. Med hjälp av projekt och starka samarbetspartners kan det läs- och litteraturfrämjande arbetet växlas upp och nå ännu fler av länets invånare. Läs- och litteraturfrämjande är uppdrag som staten har gett alla läns- och regionbibliotek.

Litteraturfrämjande aktiviteter under april där Länsbiblioteket i Västerbotten är medarrangör och samarbetspartner:

  • 7 april LitteraTur och Retur, Väven, Umeå
  • 10 april Författaren och det litterära uttrycket i en digital värld, seminarium i Skellefteå under Berättarfestivalen
  • 11 april Konstnärssamtal – identitet och gränsöverskridande konstnärskap med David Väyrynen, poet, och Gunilla Bandolin, konstnär. Edelviks folkhögskola under Berättarfestivalen
  • 12 april Från idé till färdigt manus – hur kan en lektör vara till hjälp? Ett samtal mellan Ingela Hofsten, lektör, Berith Juvonen, författare och Carl Axel Gyllenram, litteraturfrämjare

Mer information på regionvasterbotten.se och berattarfestivalen.se

För mer information

Carl Axel Gyllenram, litteraturfrämjare vid Länsbiblioteket i Västerbotten
070-258 57 26, carl-axel.gyllenram@regionvasterbotten.se

Presskontakt

Olivia Collin, kommunikatör vid Region Västerbotten
073-514 50 66, olivia.collin@regionvasterbotten.se

Skriv ut

5 april, 2018 | Olivia Collin

Kommentarer