Gå till sidans huvudinnehåll
Kontakt
Lyssna

Barn i Västerbotten lär sig källkritik inför valet

Redan i tidig ålder är det viktigt att man lär sig värdera och kritiskt granska källor. Inför höstens val drar Länsbiblioteket i Västerbotten därför igång satsningen Fritids+bibblan=SANT! där syftet är att inspirera länets alla bibliotek och fritids att tillsammans höja den källkritiska kompetensen hos de yngsta medieanvändarna – allt i en trygg och välkänd miljö.

– Det känns väldigt angeläget att vi satsar på barns källkritiska kompetens och därför är vi väldigt glada att arbetet redan är igång i länet, säger Jenny Lindmark, biblioteksutvecklare vid Länsbiblioteket i Västerbotten. Det går att lära sig i tidig ålder att granska källor kritiskt. Barn klarar detta bättre än många tror bara de lär sig att ställa frågor och fundera. Att vi kan vara ett stöd i detta känns otroligt viktigt, inte minst med tanke på dagens medielandskap.

Satsningen heter Fritids+bibblan=SANT! och går ut på att bibliotek och fritids i valfri samarbetsform jobbar tillsammans för att göra de yngre medborgarna i länet mer källkritiska. Det kan handla allmänt om källkritik eller om ett specifikt temaområde – exempelvis om höstens val. Biblioteken och skolorna i länet kommer att jobba på olika sätt men gemensamt är just samarbetet, samt att i trygga och välkända miljöer, tillsammans med proffs, lära att granska källor kritiskt.

Länsbiblioteket delar ut Bamsetidningar på temat källkritik
Som hjälp i arbetet finns både insatser från Länsbiblioteket i Västerbotten och genom materialet “Källkritik med Bamse” – som ger både lektionshandledning och förslag på hur elever med stöd av serier kan arbeta med begreppet källkritik, hur det går att kritiskt granska en källa och våga ifrågasätta en källas trovärdighet.
Länsbiblioteket i Västerbotten har dessutom beställt ett särtryck av tidningen Bamse som handlar om källkritik som delas ut gratis i till alla fritids och bibliotek som samarbetar kring temat.

För mer information
Jenny Lindmark
jenny.lindmark@regionvasterbotten.se
070-322 86 77

Skriv ut

23 augusti, 2018 |
Emil Hägglund
Emil Hägglund

Kommentarer