Gå till sidans huvudinnehåll
Kontakt
Lyssna

Bli källkritisk med Bamse!

Det är alltid viktigt att vara källkritisk. Det går att lära sig tidigt, och att hjälpa barn till en vana att ställa egna frågor om sådant de ser eller hör går fort. Därför gör Länsbiblioteket i Västerbotten en satsning på Fritids+bibblan=SANT!   Inför höstens val, som kommer att bli omtumlande tror många, särskilt i kombination med […]

Det är alltid viktigt att vara källkritisk. Det går att lära sig tidigt, och att hjälpa barn till en vana att ställa egna frågor om sådant de ser eller hör går fort. Därför gör Länsbiblioteket i Västerbotten en satsning på Fritids+bibblan=SANT!
 
Inför höstens val, som kommer att bli omtumlande tror många, särskilt i kombination med att vi har att förhålla oss till medielandskapet (ovant för en del) och en medievardag som förändras snabbt, vill vi inspirera Västerbottens alla bibliotek och fritids att jobba ihop – för att nå de yngsta medieanvändarna med trygg och välkänd kompetens inom det källkritiska området.

Idén går ut på att bibliotek och fritids tillsammans jobbar för att göra de yngre medborgarna i länet mer källkritiska, i valfri samarbetsform. Det kan handla om ett arbete inför valet, eller att diskutera MIK (medie- och informationskunnighet) på ett föräldramöte. Upplägget är upp till deltagarna! (Om mer stöd behövs, eller tips och materiel till exempelvis andra pedagoger och/eller föräldrar, finns det här).

Allt som krävs är att ett bibliotek (folk- eller skolbibliotek spelar ingen roll, eller varför inte en bokbuss?) och ett fritids någonstans i Västerbotten planerar upplägget tillsammans, samt att ansvarig pedagog/bibliotekarie fyller i detta formulär (länk). Tidningarna är kostnadsfria för deltagarna, och får gärna delas ut till deltagande barn och deras familjer.
 
Det finns många tidningar, men inte obegränsat. Därför gäller erbjudandet till dess att tidningarna är slut. De skickas ut i länet under sommaren (med undantag för semesterperioden). Frågor kan ställas till biblioteksutvecklare Jenny, kontaktinfo nedan.
Lycka till!
Jenny Lindmark, Länsbiblioteket i Västerbotten, 070-322 86 77
Skriv ut
14 juni, 2018 | Jenny Lindmark

Kommentarer