Gå till sidans huvudinnehåll
Kontakt
Lyssna

Fristadsgäst från Mosul på turné till biblioteken i Västerbotten

I september besöker musikern och bokhandlaren Basim Jamal bibliotek runt om i länet. Under turnén spelar han sin musik och berättar sin historia om livet i Mosul, och vad som hände när staden ockuperades av IS. Sedan hösten 2017 är han fristadsgäst i Umeå genom nätverket ICORN.

– Det är så glädjande med denna möjlighet för och med Basim Jamal. Dels att han som fristadsgäst får möjlighet att förmedla sin berättelse, och möta människor som känner igen sig i den. Dels för att biblioteken i länet att kunna erbjuda sina besökare – varav många nya bland gruppen nyanlända och ensamkommande – ett så angeläget framträdande, präglat av en så viktig och djupt berörande erfarenhet. Därtill Basims musik förstås, säger Carl Axel Gyllenram, litteratur- och läsfrämjande konsulent, Länsbiblioteket i Västerbotten.

Basim Jamal har under många år verkat vid Fine Arts Institute i Mosul och har en kandidatexamen i musik från universitetet i Baghdad. Sedan mitten av 1990-talet drev Basim en bokhandel i Mosul, Al-Rihab Bookshop. För de som inte hade råd att köpa böcker ordnade Basim så att de mot en mindre slant kunde få låna böcker från bokhandeln. Bokhandeln var en mötesplats för många författare, musiker och andra kulturpersoner i Mosul. Bokhandeln blev därmed en unik kulturell mötesplats för möten och samtal om modern kultur och litterära frågor. Allt förändrades 2014 när Mosul ockuperades av IS.

Fristadsgäst via ICORN

Basim Jamal är sedan hösten 2017 fristadsgäst i Umeå genom organisationen ICORN. Fristadsprogrammet innebär att en konstnärligt verksam person som är utsatt för censur och/eller förföljelse i sitt hemland erbjuds ett tvåårigt stipendium, fri bostad och ett nätverk i kommunens kulturliv för att kunna utvecklas konstnärligt och att få arbeta fritt inom sitt konstområde. Fristäderna finns för att regioner och städer runt om i världen har beslutat att främja yttrandefrihet, försvara demokratin och värna den internationella solidariteten. Fristäderna är sammanlänkade genom nätverket International Cities of Refuge Network (ICORN).

Mer information https://regionvasterbotten.se/lansbiblioteket/litteratur-i-vasterbotten/fran-mosul-till-umea-fristadsgast-basim-jamal-pa-turne-till-biblioteken-i-lanet/

Turnédatum

6/9, kl 18.30, Lycksele bibliotek

17/9, kl 18.00, Malå bibliotek

19/9, kl 18.00, Lövångers bibliotek

20/9, kl, 15.00, Åsele bibliotek

24/9, kl 18.30, Vindelns bibliotek

25/9, kl 18.30, Vännäs bibliotek

26/9, kl 14.00, Skellefteå, Campusbiblioteket

27/9, kl 15.00, Skellefteå, Stadsbiblioteket

Turnén genomförs inom projekt Samla ord på biblioteket som Länsbiblioteket i Västerbotten driver med stöd av Länsstyrelsen Västerbotten, och i samarbete med Umeå kommun.

För mer information

Carl Axel Gyllenram, litteratur- och läsfrämjande konsulent, Länsbiblioteket i Västerbotten

070-258 57 26, carl-axel.gyllenram@regionvasterbotten.se

Leif Mårtensson, fristadskoordinator, Umeå kultur

070-556 16 48, leif.martensson@umea.se

Presskontakt

Olivia Collin, kommunikatör, Region Västerbotten

073-514 50 66, olivia.collin@regionvasterbotten.se

Skriv ut

14 september, 2018 | Olivia Collin

Kommentarer