Gå till sidans huvudinnehåll
Kontakt
Lyssna

Här är årets boktips i Västerbotten 2017

Ängeln i posthuset av Hjoggböleförfattaren Anita Salomonsson har utsetts till årets boktips i Västerbotten 2017. Det var på Bokcafé Pilgatan i Umeå under torsdagen som vinnaren tillkännagavs. Genom webbsidan www.vasterbottenlaser.se har ett drygt tusental länsbor röstat fram sin favoritbok för 2017. Under omröstningen har det funnits möjlighet att rösta på 6 olika titlar, inlämnade av […]

Ängeln i posthuset av Hjoggböleförfattaren Anita Salomonsson har utsetts till årets boktips i Västerbotten 2017.

Det var på Bokcafé Pilgatan i Umeå under torsdagen som vinnaren tillkännagavs. Genom webbsidan www.vasterbottenlaser.se har ett drygt tusental länsbor röstat fram sin favoritbok för 2017. Under omröstningen har det funnits möjlighet att rösta på 6 olika titlar, inlämnade av olika länsprofiler.

Röstningsalternativen har varit:

Den historiska relationen mellan Svenska kyrkan och samerna- inlämnad av Marie Persson

Kapten Nemos bibliotek- inlämnad av Monica Lindgren

Minnen- inlämnad av Malin Ackermann

Skillnaden mellan lingon och blåbär- inlämnad av Christina Rickardsson

Till häst genom Västerbotten- inlämnad av Tor Troeng

Ängeln i posthuset- inlämnad av Sverker Olofsson

 

Tillsammans med länets folkbibliotek har Länsbiblioteket i Västerbotten under 2017 haft fokus på bibliotekens viktiga roll inom läsfrämjande för vuxna. Något som uppmärksammats av många de senaste åren har varit att barn och ungas läsvanor förändrats, men färre har talat om att också vuxna läser på andra sätt än tidigare. Den övergripande metoden som använts under året för att främja vuxnas läsande har handlat om läsande förebilder, dvs att vuxna ser och hör om andra vuxna som läser – och dessutom talar om det de läst. Sex olika länsprofiler har deltagit med sina bästa böcker; de har pratat, debatterat och besökt bokcirklar på biblioteken (bland mycket annat).

Om årets upplägg av Västerbotten läser går att läsa på www.vasterbottenlaser.se.

Om den vinnande boken och författaren

Anita Salomonsson kommer från Hjoggböle i Västerbotten, och är numera bosatt i Umeå. Hon debuterade som författare vid 59 års ålder och har sedan dess givit ut ett flertal romaner som utspelar sig i trakten, bland annat Vackrast var ändå mamma, Lika som kärlek, I enslighet framfödt, Ängeln i Posthuset (2017) och senast novellsamlingen Skärvor.

I flera uppskattade romaner har Anita Salomonsson skildrat till synes obetydliga men verkliga livsöden fån Västerbotten i skönlitterär form. I Ängeln i posthuset har turen kommit till hennes moster, Elin Wiktoria Karlsson.

Berättelsen följer Elin från barndomen, via en olycklig kärlekshistoria, tills hon som vuxen och ogift efterträdde sin far som postmästare. Med en blandning av sakligt realistiska och sirliga vändningar befriar Anita Salomonsson återigen en människa ur historien så att det allmänna försvinner och det särskilda träder fram.

För mer information:

Jenny Lindmark

Bibliotekskonsulent

070-322 86 77, jenny.lindmark@regionvasterbotten.se

Skriv ut

30 november, 2017 |
Micaela Löwenhöök
Micaela Löwenhöök

Kommentarer